Легендарният треньор и футболист Димитър Пенев гостува в студиото на "Денят започва" по БНТ, където коментира редица наболели въпроси свързани с българския футбол. Той говори за конгреса на БФС и за своя любим ЦСКА.

"Не бях на конгреса на БФС. Можеше да имам една покана за конгреса. Бил съм във футбола и спорта. Не съм бил в друг занаят. По български стават такива случаи, не само в спорта, а в други профили. Трябва да питате тях кой е забравил. Бях неутрален, защото нямах покана. Нямам пристрасти нито към Михайлов, нито към Бербатов. И с двамата съм работил. В един бранш сме. Не взех отношение, но си имам мое мнение. Все пак трябва да има някакви промени в нашия футбол, защото виждат всички българи. Преди години фигурирахме много, но последните години имаме леко футболно буксувани. Имаме доста специалисти и авторитети, които могат да начертаят да излезем от тази обстановка. Трябва да се спазват много правила както от страна на клубовете и на тези, които управляват. Късно е да казваме кой е виновен. Това е много силно "виновни". Трябва да се прави в движение. Едно сравнение със съседите, с това, което сме били преди години. Борислав Михайлов смятам, че можеше да отстъпи, можеше другото поколение да поеме ръководството, защото все пак много неща, нови промени в спорта, не само във футбола. От едната страна можеше да има лека промяна, но знаете, че всеки един ръководител амбициите са големи. Бързо става подкрепата. Феновете и ръководните хора на клубовете са в едно неясно отношение как ще се поддържа своя клуб, дълго време са разправиите. Тук печалбата от журналистите, защото имат материал", каза Пенев.

Отварят стадиони и зали за фенове, но само със зелен сертификат

Отварят стадиони и зали за фенове, но само със зелен сертификат

Това обяви зам. министърът на здравеопазването

Той отговори и на нападките за купуване и продаване на гласове:

"Не трябва да цитираме "купуване". Има магазини, от които може да купуваме. Не мога да ви кажа защо Димитър Бербатов не успя. Той показа спортна смелост. Има го материала, но го няма опита. Доскоро той бе активен футболист. Може би трябваше да му се даде малко аванс и в движение бързо се дават оценки. Познавам добре и Мартин, и Стилян. Те са били при мен. Добри футболисти бяха. Съвети не трябва да се искат. След като кандидатстваш за такива постове трябва да имаш сигурност в себе си. Честитих победата на Боби Михайлов чрез шофьора Жоро. След победа трябва да се честити. Това е нормално. Театърът е свършил, но футболът трябва да продължи. Боби трябва да промени някои грешки, които ги имаше", каза Пенев.

Той коментира и темата с многото чужденци в българските отбори и конкретно в ЦСКА. "Преценката е на ръководството на даден клуб и те да преценяват. Те да уважат искането на старши треньора. Това са клубни неща, защото президентите на клубовете дават парите. Те са лицето, бащата и майката", каза Пенев.

"ЦСКА винаги си е в моята глава и сърце. Много пъти сме ставали шампиони. Ако пропуснем едната година. Дай боже тази година. Има заряд, имат материал, за да станат, но има материал да се преработи. Важното е да вземат точки", допълни още българският треньор номер 1 на 20-ти век.