Асоциацията на българските футболисти, Българският футболен съюз и Професионалната футболна лига стартират кампания срещу футболното хулиганство. Тя ще премине под надслов "Червен картон за футболните хулигани".

Началото на кампанията ще бъде дадено в първия кръг от новото футболно първенство, когато играчите от Първа лига ще излязат на терена облечени с фланелки с надпис "Червен картон за футболните хулигани". Преди първия съдийски сигнал футболистите ще съблекат фланелките и ще ги хвърлят сред публиката.

"Решихме да започнем тази кампания веднага след инцидента с полицайката, която бе ранена с бомбичка по време на мача ЦСКА - Левски", каза генералният секретар на АБФ Георги Бойчев. "Убедени сме, че освен законовите промени и повишаване на мерките за сигурност са необходими и граждански кампании, които да формират активна обществена позиция и да възпитават в непримиримост към футболното хулиганство. Важно беше да поканим нашите партньори БФС и ПФЛ да организираме заедно тази кампания, защото всички футболни организации трябва да бъдем обединени в борбата срещу тези грозни явления по стадионите".

"Водеща роля в тази кампания ще имат футболистите", добави президентът на АБФ Дончо Донев. "Още в началото на първенството те ще отправят ясно послание към публиката, че няма да толерират никакви хулигански прояви от страна на своите фенове".

Снимка 236494

Източник: Дончо Донев

Кампанията ще продължи през цялата футболна година, като включва различни дейности и мероприятия, в които ще участват редица известни футболисти. Целта на организаторите е футболистите да въздействат на феновете със своя авторитет и популярност, за да станат стадионите едно спокойно и сигурно място за забавление. Място, където деца и възрастни да могат да се наслаждават спокойно на любимата игра.

Министър Кралев: Трябва да пресечем заразата на футболното хулиганство

Министър Кралев: Трябва да пресечем заразата на футболното хулиганство

"Вчера посегнаха на баскетбола, утре ще посегнат на волейбола, на други спортове"