Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов бе сред присъстващите на поклонение на легендата Иван Вуцов, който почина на 79-годишна възраст.

Босът предпочете да се сбогува с бившия футболист и треньор чрез емоционално писмо, което беше публикувано в официалния сайт на БФС.

Футболният елит си взе последно сбогом с Иван Вуцов

Футболният елит си взе последно сбогом с Иван Вуцов

Легендата на българския футбол почина на 79-годишна възраст

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Опечалено семейство, скъпи приятели,

Днес изпращаме в последния му път не просто легендарния български играч, треньор и функционер Иван Вуцов, а личността Иван Вуцов, отдала целия си живот и цялата си енергия на развитието и просперитета на футбола у нас; личност, възпитала както любовта към спорта, така и чисто човешките и морални добродетели у всеки, имал щастието да се докосне до нея. Велика фигура, чиято неизмерима стойност за футбола бе оценена от няколко поколения българи и със сигурност ще остане в историята завинаги.

Министър Кралев почете паметта на Иван Вуцов

Министър Кралев почете паметта на Иван Вуцов

"Имах щастието да работя 9 години с него"

И като треньор, и като функционер, Иван Вуцов бе изпреварил времето си. Именно той постави основите на Златното поколение на българския национален отбор и даде път на играчите, достигнали до полуфинала на световното първенство в САЩ. Под негово ръководство България бе истинско страшилище за всички противници на континента, че и по света. На няколко пъти спортното щастие му обърна гръб, в противен случай - кой знае - плодовете на огромния му труд можеха да бъдат реализирани още десет години по-рано. Със сигурност обаче точно Иван Вуцов бе и мозъкът, и двигателят, съумял не просто да запази българския национален отбор в трудния преходен период между два строя и две идеологии, а и да го сплоти и да го направи още по-силен. Същински революционер в треньорската професия, той бе признат не само по нашите географски ширини, но и далеч извън пределите на България.

Наско Сираков за Вуцов: Сбогом, учителю! Отиде си една епоха във футбола

Наско Сираков за Вуцов: Сбогом, учителю! Отиде си една епоха във футбола

"Отиде си една епоха във футбола..."

Същото може да се каже и за качествата му като ръководна фигура на българския футбол. Благодарение на непрестанната му работа, на отдадеността му и на неизчерпаемата енергия, Българският футболен съюз премина не едно и две препятствия в края на миналия и началото на новия век. Вуцов бе визионер, но и не подценяваше проблемите на настоящето - професионална философия, с която гарантира стабилността на футболната централа, а и на футбола у нас като цяло.

Много ми е трудно да се обръщам към Иван Вуцов в минало време, затова и отказвам да го направя. За мен, както и за всички мои колеги; за всички футболни хора, присъствието на личност като Иван Вуцов в нашите животи е истинска привилегия. Ще го помним винаги, и винаги - единствено с добро.

Опечалено семейство,

Приемете най-искрените съболезнования - както от мое име, така и от името на Българския футболен съюз и на цялото футболно семейство в България. Загубата на Иван Вуцов е непрежалима, но тя е такава именно заради величината и значението му за всички нас.

Поклон пред паметта му!

Иване, за мен бе чест!".

Емил Кременлиев: Ако не беше Иван Вуцов, нямаше да сме четвърти в света

Емил Кременлиев: Ако не беше Иван Вуцов, нямаше да сме четвърти в света

"Беше страхотен човек!"