Българският народ има уникалната способност бързо да си навлича гнева на цяла Европа. Расисткият скандал по време на евроквалификацията с Англия се превърна в такъв черен ПР за нашата родина, че ще трябва да минат години, за да бъде забравен този исторически акт на ксенофобия.

Макар и нанесено от шепа "герои", петното е факт, а международният отзвук може да се мери единствено с "българската следа" в опита за покушение срещу папа Йоан Павел II през 1981 година.

Димитър Бербатов: Расизмът е проблем и в Англия, и в Италия

Димитър Бербатов: Расизмът е проблем и в Англия, и в Италия

"Не мога да приема критиките, които цяла България получава"

Със свито сърце очакваме датата 28 октомври, когато УЕФА ще обяви наказанието за нашата федерация. Санкциите би трябвало да бъдат жестоки. А и донякъде с основание.

Но всичко това някак си звучи доста цинично, когато в ролята на жертва попада най-недисциплинираната агитка, позната на футболния небосклон.

Снимка 448313

Източник: EPA/БГНЕС

Макар и да получаваха сериозни рестрикции в миналото, английските запалянковци все още са най-голямото зло, съпровождащо "Трите лъва" по време на всеки един техен мач извън Острова. Безпрецедентна група от алкохолизирани дами и господа, които правят всичко друго, но не и да прославят името на Обединеното Кралство.

Оплакванията им от полицейски произвол и расистки обиди в София пък предизвикват бурен смях, когато в следващите няколко реда просто направим една кратка ретроспекция на "изпълненията" им през последните години.

Един своеобразен апотеоз на срама, от когото дори и английската Кралица би изпитала чувство на срам. Ето част от най-скорошните подвизи на въпросните фенове:

БЕЗРЕДИЦИ В ПОРТУГАЛИЯ

"Джентълмените" от Англия напомниха за себе си по време на заключителната фаза от Лига на нациите в Португалия. Преди полуфиналната битка с Холандия, част от запалянковците на "Трите лъва" влизат в конфликт с местните, които съвсем спокойно гледат във фен зона срещата на своя национален тим срещу Швейцария. Британците хвърлят стъклени бутилки, ранявайки над 20 души. Сред пострадалите има и деца. Стига се до намесата и на португалската полиция, която забележете, получава бурните аплодисменти от обикновените хора, когато започва да разпръсква разбеснелите се гостуващи фенове. Излишно е да споменаваме, че центърът на красив град като Порто е вдигнат нагоре с главата.

Снимка 235740

Източник: GettyImages

ХВЪРЛЕН КОЛОЕЗДАЧ В РЕКАТА

През март 2018 години спокойните и вечно репресирани английски фенове, се проявяват и в Холандия. Преди контрола с "лалетата" в Амстердам, над стотина островитяни са задържани от полицията, след като хвърлят огромен брой велосипеди в реката. Непотвърдена информация допълва, че дори и един колоездач е бил запратен в студените води на река Амстел. Също така целят с бутилки и преминаващите корабчета по каналите на една от най-популярните туристически дестинации в света.

Снимка 239573

Източник: GettyImages

ПОДИГРАВКА НА ВОЕННА ТЕМАТИКА С ГЕРМАНЦИТЕ

Английските фенове не пропускат да блеснат и в Дортмунд, когато през 2017 година селекцията на Гарет Саутгейт имат контрола с Германия. Тогава част от феновете пеят оскърбителна за немския народ песен, връщаща спомените към Първата и Втора световна война. Разследваните са 34-ма, като малка част от запалянковците получава доживотна забрана за посещаване на футболни срещи. Нещо, за което Футболната асоциация все пак трябва да бъде поздравена.

Джани Инфантино: Проявата на расизъм трябва да бъде третирана като престъпление

Джани Инфантино: Проявата на расизъм трябва да бъде третирана като престъпление

"Ако има привърженици, които обиждат футболистите, трябва да спрем мача"

Често в репертоара "лъвовете" са включени и песни за Талибаните и ИРА.

Снимка 447711

Източник: EPA/БГНЕС

ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, КЪДЕ СИ?

Английски футболни фенове създават куп безредици и в Марсилия, в навечерието на откриването на Евро 2016. Част от тях се сбиват с местни запалянковци. За да прекратят напрежението, се намесват специални части на полицията. Те използвали сълзотворен газ. Според информациите тогава, англичанин на около 30 г. е пострадал по-сериозно, след като е ударен с дървен стол.

Заради безредиците част от баровете и ресторантите във френския град остават заключени, за да бъдат предпазени посетителите.

Както винаги, англичаните твърдят, че били нападнати от група фенове на Олимпик (Марсилия). Медиите допълват, че две групи английски фенове скандирали "Ислямска държава, къде си", обиждайки на расова основа жителите на въпросното населено място.

Петър Занев: Расизъм в България няма

Занев: Расизъм в България няма

"Уронен е сериозно престижа не само на футбола, но и на цялата страна"

ОПИТ ЗА УБИЙСТВО СРЕЩУ ПОЛЯК

Отново по време на гореспоменатото Европейско, но в Лондон, англичанинът Кристофър Коул получава присъда от 10 години, защото се опитва да убие поляк, бъркайки го с руснак... Въпросният стоял на перона на метрото близо до 21-годишния Давид Пиетражек на метростанцията на улица "Бонд".

Вероятно заради акцента му, го сбъркал с руснак. Той бил много ядосан на руските фенове по време на Европейското, които на няколко пъти се сбиват с английски поддръжници. Пияният британец вдигнал скандал на поляка и го бутнал на релсите 34 секунди преди да дойде следващият влак. Полякът успял да се измъкне в последния момент преди да бъде пометен от връхлитащата машина. Той някак си се изкатерил по платформата и спасил живота си, но с цената на тежки наранявания. По-късно Коул признава, че умишлено се опитал да причини телесна травма на своя т.нар "опонент".

Снимка 448315

Източник: EPA/БГНЕС

ВРАЖДАТА ИМ С РУСНАЦИТЕ

Английските фенове имат пословична вражда с руските такива, като баталните сцени между двете агитки са най-ярко изразени по време на Евро 2016, когато френските градове Лил и Марсилия стават арена на изключително грозни гледки. Вината разбира се е поделена, но познайте кой от двата враждуващи лагера отново се оплаква? Англичаните, разбира се. Мирните островитяни отново били жертва на засада и неочаквана агресия. В резултат на това 30-тина от "лошите руснаци" биват екстрадирани от Франция, а Сборная е заплашена с изхвърляне от континенталния форум и още по-тежки наказания. Привържениците на "Трите лъва" пък се измъкват само със строго мъмрене.

Фенове на Локо (Пд) към англичаните: Вие ли говорите за расизъм? Карахте си чернокожи за домашни прислужници!

Фенове на Локо (Пд) към англичаните: Вие ли говорите за расизъм? Карахте си чернокожи за домашни прислужници!

Вижте какво още написаха

Неправдата вбесява дори и Владимир Путин, който в разговор с медиите казва: "Всички намесени в тези ексцесии трябва да бъдат наказани. И всички нарушители трябва да получат еднакво отношение. Аз такова нещо не виждам. Знаете, че имаше инцидент между руски и английски фенове в началото на първенството и ми е интересно как 200 руснаци са набили няколко хиляди англичани".

ТЕ НЕ СА РАСИСТИ!

Клипове, на които се вижда как английски фенове се гаврят с деца от ромски етнос в Лил, биват разпространени светкавично в YouTube през лятото на 2016 година. Тогава пияни привърженици от Острова си организират глуповато забавление в центъра на френския град. Всичко стартира от това, че циганчетата почнали да просят пред феновете. Англичаните се нареждат в полукръг и започват да подмятат монети на ромчетата.

Борбата на децата за стотинките пък води до бурни овации от страна на "нетолериращите по никакъв начин етническата дискриминация" британци.

От английското възпитание страдат братята Фърдианд пред 2013 година.

Иронично е как част от тези бележити футболисти на Англия, които сега защитават запалянковците си от случилото се в София, също страдат от расизъм. При това от свои. Преди шест години Рио Фърдинанд и брат му Антон стават лирически герои в расистка песен, която призовава въпросните да бъдат изгорени на кладата. Това се случва по време на квалификацията между "Трите лъва" и Сан Марино.

Снимка 232099

Източник: GettyImages

И като финал за темата с расизма. Загледайте множество фотографии с пътуващи английски фенове. Виждате ли сред тях цветнокожи? Защо е така?

"НЕ БЪДИ ТАКЪВ ИДИОТ"

И понеже упорито прехвърлят проблема на беззащитни страни като нашата, на англичаните се наложи да усмиряват своите фенове чрез една прелюбопитна кампания. През май тази година Футболната Асоциация създава специалната кампания "Не бъди такъв идиот", която има за цел да сложи край на анти-социалното поведение, което запалянковците от Острова демонстрират по време на гостувания. Интересното видео трябваше да има за цел да кротне гордите поданици на Кралицата за предстоящия турнир Лига на нациите. Е, нямаше никакъв резултат!

Изброените по-горе фенски изстъпления имаха за цел да покажат колко нормална и възпитана изглежда българската публиката, в сравнение с дивашките подвизи на техните колеги от Албиона. Макар и посрамени, чувството ни на национална гордост трябва да бъде съхранено.

Не винаги ние сме лошият пример. Жалко обаче, че както всичко останало, двойният стандарт и европейско презрение отново са в наш ущърб.

Борисов във Фейсбук: Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, да се свързва с расизъм и ксенофобия

Борисов във Фейсбук: Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, да се свързва с расизъм и ксенофобия

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз"

Оттук насетне предстои дълъг път по подобряването на родния имидж, а и не само. Настана време за тотална футболна революция, която може да донесе и нещо положително за най-популярния спорт в страната ни.