Спортът и футболът в частност няма да минават през втора пълна блокада. Случилото се през март, април и май бе избегнато, футболистите и спортистите ще тренират и ще се състезават. Но няма да ги гледа публика. Това може би е най-доброто решение, защото така сочи логиката.

Всъщност най-интересен е въпросът за публиката. В големите първенства тя не се допуска до стадионите, защото десетки хиляди ще се съберат на едно място. И ако сред тях има стотина заразени, те ще се мултиплицират дифузно до няколкостотин хиляди. Затова публиката ще отсъства от стадионите през целия сезон. Предвид това, което гледахме дълго време на някои стадиони, наистина е по-добре българското първенство да го кара по този начин, докато не настъпи драстична промяна в здравната обстановка. А при този жест ще е малко нагло да се иска отново процентно допускане на публика. Онова за дистанцията и маските просто няма да работи.

Снимка 484499

Източник: LAP.bg

Иначе въпросителните около кампанията във футболното първенство остават. Неразбориите с тестването никак не са малко. Но добрата новина, е че пикът на заразените футболисти отмина. Което е втората логична причина да не бъде спирано първенството в следващите близо 4 седмици, а и по-нататък. По всичко изглежда, че повечето отбори ще възстановят числеността си по време на тренировъчния процес, а това няма да създава проблеми при изиграването на редовните и отложени двубои.

Снимка 502029

Източник: Фейсбук

Реално погледнато спирането във футбола щеше да има някакъв смисъл преди месец, когато масово започнаха да гърмят положителни тестове в повечето елитни клубове. Странно, но точно футболът направи стаден имунитет, защото в момента по неофициални данни над 50 процента вече са преминали през заболяването, а останалите просто не са се заразили и почти сигурно няма да им се случи. Има множество такива случаи в клубовете ни.

Няма заразени с коронавирус футболисти на ЦСКА

Няма заразени с коронавирус футболисти на ЦСКА

Резултатите от тестовете излязоха

Вероятно и този аспект на тежкия казус е взет предвид. Факт е, че нещата се случиха типично по нашенски, но няма и смисъл да се връщаме назад. Отложените мачове вече имат дати и ще се изиграят до края на календарната година. Можеше и по-добре, но след като първенството е спасено, няма смисъл да се вторачваме в детайлите.

Изваждането на спорта от забранителния списък може да се тълкува като пореден жест на държавата в лицето на министър Кралев, който е главният виновник да не се стига до нова блокада. Друг е моментът с какво БФС отговаря на толерантността на държавата. С много по-рядко тестване на състезателите от необходимото, с игра на криеница и с всички възможни номера по типично българския табиет. Но нали им дават да ядат баница, как ще се научат да бъдат отговорни. Те това не го могат. Но все пак народът има нужда от зрелища и футболът им ги дава. И е по-добре, че в уикенда БГ футболът, а и спортът като цяло няма да липсват.

Официално: Спортът няма да бъде спиран! Футболното първенство продължава!

Официално: Спортът няма да бъде спиран! Футболното първенство продължава!

Спират се само тренировките и първенствата на подрастващите