Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов взе отношение за решението на БФС бройката на чужденците извън ЕС да бъде неограничена. Бившият нападател смята, че това убива българските таланти и ги отказва от футбола.

"Здравейте, приятели, искам да се обърна към всички клубове и цялата футболна общественост в България, докато съм на стадиона на Шумен - част от нашата обиколка, в която се срещаме с всички клубове в страната, за да споделим идеите си, тъй като съм кандидат за президент на БФС.

БФС за новото правило: Клубовете го поискаха, промените са комуникирани с всички

БФС за новото правило: Клубовете го поискаха, промените са комуникирани с всички

"Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария"

Състоянието на стадиона е трагично, каквото е и това на българския футбол от много, много време насам и състояние, което става още по-лошо след вчерашното решение, а именно, че бройката на чужденците извън ЕС вече е неограничена, което означава, че един клуб може да разчита на 11 чужденци в стартовия си състав, ако прецени. Всички знаят, че с екипа ми сме на мнение, че чужденците извън ЕС, които играят в мач трябва да бъдат по най-много трима души. Това е пагубно за развитието на нашите млади футболисти. Това решение е взето след допитване до клубовете, но Септември София и Славия София казват, че никой не се е допитал до тях. Сигурен съм, че има и още клубове, които могат да кажат същото и аз ги призовавам да го направят, тъй като търсим прозрачност. Професионалната футболна лига казва, че това е инициатива на Българския футболен съюз, а от БФС казват, че е инициатива на ПФЛ. Пак някой лъже - качество, което сме свикнали да гледаме през последните години в българския футбол. Топката се подава от едното поле в другото. Бяга се от отговорност. Всички знаем как е взето това решение - потайно.

Венци Стефанов се ядоса на Михайлов: Чутовна глупост! Борислав да си помисли...

Венци Стефанов се ядоса на Михайлов: Чутовна глупост! Борислав да си помисли...

"А някой помисли ли за националния отбор?"

Какво казва с това решение БФС на младите български футболисти? Казва им: "Не си губете времето, няма смисъл, ние няма да разчитаме на вас, не тренирайте, няма да развиваме българския футбол. Вие не ставате, ще разчитаме на чужденци извън ЕС, те са по-добри от вас". После се чудим защо младото поколение спира и се отказва от футбола толкова рано, защо няма популяризиране на футбола. Ето заради такива решения. На всички български футболисти се казва, че не са достатъчно добри, за да играят за националния отбор и това го казва ръководният орган на футбола.

Чандъров за чужденците: Никой не ни е питал, явно Домусчиев ръководи БФС

Чандъров за чужденците: Никой не ни е питал, явно Домусчиев ръководи БФС

"Това решение си е взето отвътре"

Аз съм бил чужденец в друга държава, знам колко ми е коствало да се докажа, но това са други пазари. Нашето първенство е малко и слабо, но си го харесваме и си го гледаме. Тук няма да дойдат Меси, Роналдо, Мбапе или Неймар. Ще дойдат други футболисти, които са по-слаби от нашите, тук-там може някой може да е една класа над другите. Всички знаем, че това спира развитието на младите футболисти, това е нещо, което всички вие знаете. Едното решение на проблема е да се ограничат чужденците до трима. Другото решение е следното - този Изпълком, който се състоя и решенията, които са взети на него са нелегитимни, защото това е против Устава, поканите не са изпратени навреме. Това, вие клубовете, можете да го оспорвате на Конгреса и това решение да не влезе в сила или да отпадне автоматично", каза Бербатов.