Напоследък се забелязва много любопитна тенденция сред футболните анализатори в България. Изведнъж всички, абсолютно едновременно и спонтанно, забелязаха колко слаб отбор е Лудогорец...

Крилата на седемкратния пореден шампион на страната станаха бавни.

Взаимодействието между отделните линии в играта на отбора се загуби.

Футболистите на "зелените" започнаха да изглеждат уморени.

Не се намери треньор, който да им пасне на стила, въпреки че този стил отдавна е ясен и известен на всички.

Снимка 416544

Източник: LAP.bg

Специалистите побързаха да обявят, че идва краят на една ера. Шампионската такава на "орлите". Всеки от тях гордо сочи с пръст несъвършенствата в постройката на състава и слабите места, пролуките в него, в които разградчани се пропуквали.

Излезе така, че едва ли не Любо Пенев се възползвал от чутото и прочетеното в медиите, за да победи в Разград за Купата на България.

Снимка 416011

Източник: БГНЕС

А истината е, че случващото се в Лудогорец е нормален етап от един напълно естествен процес.

Няма нищо на този свят, което непрекъснато да нараства. Да набира все по-голяма и по-голяма сила, популярност и т.н., без в един момент да започне да се свива. Няма такава Вселена. Няма такъв филм. Рано или късно всеки процес изпада в регрес. Напълно нормално и допустимо, съгласно всички познати закони и парадигми.

Няма нищо изненадващо в ситуацията с шампионите на България.

Снимка 416547

Източник: LAP.bg

Това със сигурност беше очаквано.

Все същите футболисти, играещи по същия начин, залагащи на едни и същи силни страни, смятайки че те компенсират в достатъчна степен несъвършенствата. Не е много трудно да се досети човек, че това рано или късно ще приключи.

Нека обаче имагинерните проблеми, които явно са доста добре забележими с въоръжено око, не заблуждават никого.

Лудогорец може да забави развитието си. Може да започне да допуска нови и нови грешни стъпки като тази срещу ЦСКА. Но затихването на експанзията на тима из футболните терени у нас и зад граница със сигурност няма да се случи просто така, с щракване на пръсти. И ще отнеме повече от само един мач, както вече прозряха някои лидери на обществено мнение.

Снимка 416546

Източник: LAP.bg

Нека не забравят критиците на тима, че средства се влагат и ще продължават да се влагат по повече от солиден начин в Разград. Финансовият гръб със сигурност е необходимо условие за съществуване на всеки футболен клуб в България, а и не само.

Виж, ако този гръб изчезне, тогава темповете на разпад ще са много бързи. Както видяхме не един и два пъти с други клубове в страната, някои от които вече съществуват единствено в миналото. В прашните страници на футболната ни история.

Дали този неприятен сценарий е възможен за шампионите? Едва ли. Поне не в обозримо бъдеще.

Масова чистка в Лудогорец след края на сезона

Масова чистка в Лудогорец след края на сезона

Голяма част от футболистите на "орлите" ще бъдат освободени

Но нека тези, които по традиция са свикнали всеки път, когато даден отбор не е на познатата висота, да се спускат като лешояди, късащи от все още живата му плът, да не бързат със заключенията.

Има време до края на сезона. Да, на всички неутрални фенове ни се иска най-после футболното статукво у нас да бъде нарушено. Да видим по-динамична надпревара. Да видим конкуренция на различно ниво. И разбира се нов шампион. Всичко това вече започва постепенно да се случва. Процесът бе стартиран. Не се знае колко дълго ще продължи.

Снимка 416048

Източник: LAP.bg

Но ще бъде добре, ако прогнозите бъдат малко по-реални. Че току-виж шампионите доказали още в следващите си два мача, точно на "сините" и "червените", че крилата им все още не са чак толкова бавни, взаимодействието между линиите на игра всъщност е на чудесно ниво, а футболистите на Лудогорец съвсем не са уморени. Или пък демотивирани.

Снимка 416548

Източник: LAP.bg