Спортните министри на България, Сърбия, Румъния и Гърция договориха текст на Меморандум за разбирателство между правителствата, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028.

Снимка 408901

Източник: ММС

Това стана по време на съвместна работна среща в Националната футболна база "Бояна", на която присъстваха министър Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и ръководителите на футболните федерации на четирите държави. Меморандумът ще бъде подписан през месец април, когато домакин на следващата среща ще бъде Солун.

Красен Кралев каза кои наши градове могат да приемат мачове от голям футболен форум

Красен Кралев каза кои наши градове могат да приемат мачове от голям футболен форум

Вижте ги тук

Министърът допълни, че на срещата в Солун всяка страна трябва да направи конкретни предложения с какви градове и стадиони може да се включи в кандидатурата. Също така до края на годината спортните министерства ще направят предложения до правителствата си за вземане на окончателно решение за официализиране на кандидатурите.

Кралев изтъкна още, че един от партньорите ни в кандидатурата - Румъния ще бъде страна-домакин и на Европейското първенство през 2020 г., което е безценен опит в подготовката на документацията и самата организация.

Четиримата спортни министри обявиха, че се работи и по други съвместни балкански проекти, като първият от тях е Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г., на което домакини ще са България, Сърбия, Румъния и Гърция.

Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че за пръв път българският футбол среща толкова сериозна подкрепа от страна на премиера и министъра на спорта.

Снимка 408902

Източник: ММС

На срещата в Бояна от страна на България участваха още изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.

От името на Румъния присъстваха президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану и звездата на румънския футбол от 90-те години Георге Попеску, който в момента е съветник по спортните въпроси на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила.

Изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и шефът на кабинета на зам.-министър Василиадис участваха в експертната среща от името на Гърция.

Сърбия пък бе представена от вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич, генералния секретар на Асоциацията Йован Шурбатович, държавния секретар Предраг Перуничич и заместник-спортния министър Дарко Удовичич.

Борислав Михайлов: Ние сме най-зле, Румъния, Сърбия и Гърция си имат нови стадиони

Михайлов: Ние сме най-зле, Румъния, Сърбия и Гърция имат нови стадиони

"Нямаме нито един нормален стадион, дори и "Васил Левски"