Генералният секретар на българската футболна лига - Атанас Караиванов, даде обширно интервю в предаването "Домът на футбола". Той говори за вариантите за продължаване на първенството у нас. 

"Тази седмица клубовете от елита представят своето мнение в Лигата по предложението от работната група на БФС варианти. Нещата обаче се променят с часове. Моят извод е - доиграване на пълен и кратък формат до юни едва ли ще е възможен. Като свое лично мнение мога да кажа, че има два реални варианта.

Първият е свързан с това, ФИФА да промени международния календар, трансферния прозорец, да се даде отговор на въпроса какво става с договорите на играчите, които изтичат през месец юни. Въпросът е ще има ли решение да се играе футбол евентуално през лятото - юли и август, за да се проведат първенствата докрай в пълния им формат и спортно-техническият критерий да бъде водещ при определяне на крайното класиране. Това означава ФИФА и УЕФА да направят много, много сериозни промени в правилниците, в календара. Друг вариант според мен за завършване на първенствата няма, не само на българското.

Атанас Караиванов: Футболният бизнес в България е много застрашен

Атанас Караиванов: Футболният бизнес в България е много застрашен

"Решенията на щаба са най-важни за всички"

Вторият вариант е, да се стигне до това много трудно преструктуриране на календара и да бъде дадена инструкция за определяне на крайното класиране и победители към настоящия момент. Ясно е, че футбол може и да няма. Повечето клубове са на мнение, че преди евентуално подновяване на първенството има нужда от три седмици за подготовка. Към момента мачът България - Унгария е насрочен от УЕФА за юни. За да се проведе, националите трябва да тренират от средата на май. Следователно и това решение на УЕФА ще претърпи корекция, както стана с финалите на Шампионска лига и Лига Европа. Т.е. едва ли ще има подобен мач на тази дата. Някога, ама по-нататък. Пак казвам, защитавам идеите на работната група.

Това е мое лично мнение, защото всичко се променя буквално с часове. Болката на клубовете е какво ще се направи при окончателно прекратяване на първенството. Завършването на първенството по спортно-технически критерий е най-добрият вариант, но при тази ситуация в света и Европа той е почти невъзможен. България засега е в добро положение благодарение на мерките, които се взеха от държавата, и поведението на хората. Ако ситуацията го наложи, и след окончателно решение на ФИФА и УЕФА, бих предложил на клубовете у нас вариант, който е базиран на идеята на колегите от Арда, но го допълва. Временното класиране става крайно, без изпадащи отбори от елита, първите четири от върха на Втора лига да получат право на промоция. Без изпадащи отбори и от Втора лига.

Това означава от новия сезон в елита да стартират 18 отбора и да изиграят 34 кръга. Това ми е идеята за пред клубовете и БФС. Бих призовал всички - идва време за жертви, компромиси и солидарност. Целта е да излезем от кризата с минимални поражения", заяви Караиванов.

Атанас Караиванов: Изолацията явно довежда до ментални проблеми, Бай Ганьо се появи на хоризонта

Атанас Караиванов: Изолацията явно довежда до ментални проблеми, Бай Ганьо се появи на хоризонта

Генералният секретар на Професионалната лига е бесен