Бившият футболен съдия - Антон Генов, който в момента е част от ръководството на асоциацията на футболните съдии говори пред колегите от "Дарик" относно наказаните от СК към БФС съдии и становището, което асоциацията написа по темата.

"В момента има криза в съдийството и това е продиктувано и от кризата във футбола. Тъй като ние сме близко до съдиите в четвъртък когато излезе изявлението на БФС за наказание на няколко наши колеги си позволих да се обадя на няколко човека от съдийската комисия и попитах вярно ли е.

Те ми казаха, че са го разбрали от медиите. Аз коментирах с тях, че те не биха го направили по този начин, защото знаят правилника. Няма нужда от такива медийни изявление с имената им и на какви принципи и защо едните са наказани само за Първа лига, а другите и за Втора", каза Генов.

В четвъртък вечерта знаех, че Кабаков ще ръководи мач от европейските клубни турнири, пускам телевизора и какво виждам Ивайло Стоянов е четвърти съдия на мача. В същото време в изявлението на БФС излиза, че е наказан, ако той е наказан в България, трябва да е наказан и в Европа. Нашите съдии се представиха на добро ниво в двубоя Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед. Чух се с членове на асоциацията и им казах "Хора, тук нещата не се случват правилно".

Ние гледахме да бягаме от тези медийни изяви. Сега се консултирах с моя юрист и решихме, че трябва да обърнем внимание на проблемите. Затова решихме да пуснем това становище - да попитаме защо точно тези хора са наказани. Анализите трябва да се правят в края на сезона - на базата на представянето, съдийските оценки, на база на нормативите и теоретичните тестове.

Няма никакъв проблем да се каже тези и тези хора ще почиват. Няма по-голямо наказание за съдията, ако той не се явява на мачове и не получава хонорар. Когато те са сгрешили си признават. Ивайло Стоянов заради грешките, които направи в началото на сезона, беше изваден от нарядите близо месец. Той знае тогава защо са се случили тези неща", добави още бившият рефер.

"Излиза, че са изкупителни жертви. Написахме становище и стана ефектът на доминото. Никакви интереси други нямаме. Интересува ни да има принцииност и защо е всъщност това нещо. Защо е тази криза в съдийството? Излязохме със становище и какво получихме - декларация от БФС, която не е написана от СК, аз съм сигурен. Пълна с неточности, лъхаща от нея злоба дори. Няма да отговорим на нея, няма да паднем на това ниво. Разговарям с всички елитни съдии. Те искат спешна среща с ръководството на БФС и СК. Съдиите имат чувството, че някъде се къса връзката между БФС, съдиите и съдийската комисия", завърши Генов.

Антон Генов предлага среща за бъдещето на българското съдийство

Антон Генов предлага среща за бъдещето на българското съдийство

Ето какво каза той