Бившият футболист и треньор на Левски - Ангел Станков сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за настоящата ситуация в отбора. Футболният специалист коментира загубата на тима от Ботев (Враца), както и част от потвърдените структурни промени в клуба.

Станков сподели мнението си и за повишеното, по думите му, ниво на конкуренция в българското футболно първенство, като подчерта важната роля на Лудогорец за развитието на футбола ни.

Ето какво още каза опитният наставник пред медията ни:

Г-н Станков, започваме от това, което със сигурност привлече огромно внимание напоследък, що се касае до гранда Левски - поражението от Ботев (Враца) на собствен терен. Няма как да не сте бил изненадан от случилото се. Или пък греша?
- Когато не се представиш според очакванията, може да загубиш от всеки един съперник. Така се случи и с Левски. С оглед показаното на терена, не съм безкрайно изненадан. Въпреки, че всъщност Левски не започна мача зле.

А защо се стигна до загубата? Преди срещата разговарях с Валери Божинов и той каза, че е уверен, че подобрената му спортна форма ще му позволи да покаже на какво е способен в този и следващите мачове. Спази обещанието си.
- Да не забравяме какъв футболист е Валери Божинов. Нека си припомним само отборите, в които е играл. Няма нужда да ги изброяваме, дори само споменаването на някои от тях е показателно. Той е футболист от сериозна класа и не беше сюрпризиращо да го видим в главна роля. Ако не бяха някои неприятни за него моменти от кариерата му, той все още щеше да се подвизава на високо ниво зад граница.

Валери Божинов пред ТОПСПОРТ: Бих паснал отлично в Лудогорец, Домусчиев и Караманджуков знаят какво мога

Божинов пред ТОПСПОРТ: Бих паснал отлично в Лудогорец, Домусчиев и Караманджуков знаят какво мога

"Работил съм с Антони Здравков, той е наясно с качествата ми"

Какво точно имате предвид? Травмите му?
- Да. Особено тази, която го измъчваше в Англия. Тогава беше в разцвета на силите си. А и не игра много дълго време. Това със сигурност не беше в негова полза. И се отрази след това. Но това, че той е тук, на българска земя, не го прави по-слаб футболист. Той е все така качествен кадър. Има с какво да е полезен във футбола ни.

Снимка 391417

Източник: LAP.bg

Къде видяхте Вие основния проблем, причината за загубата на "сините"?
- Лично аз мисля, че загубата от Черно море се отрази много негативно на отбора. В чисто психологически план. След това се случиха някои изненадващи резултати, изяви, личеше едно притеснение. Да не забравяме и че някои от футболистите се връщаха в тима след контузии, а други - след ангажимент с националните отбори. Това води до умора и също е от значение.

Първосигнално, голяма част от критиците насочиха вниманието си първо върху представянето на отбора в защита. Там ли беше най-неубедителен съставът в срещата?
- Вижте, нормално е да се насочва вниманието към защитата, когато има три отбелязани гола в тази врата. Но не може вината да е само в една от зоните на терена. Само в една от фазите на играта. Обща е отговорността. Чува се напоследък, че треньорът възнамерява да привлече нов защитник. Това ще бъде от полза.

Дори и само за засилване на конкуренцията.
- Точно така. Но и за заздравяване на защитата. Холмар определено е сериозен отсъстващ, тъй като е много класен футболист. В комбинация с Яблонски - още повече. Двамата бяха много ефективни и при неналичието на един от тях, ситуацията се променя.

Левски взима нов защитник през зимата

Левски взима нов защитник през зимата

"Сините" загубиха Холмар до края на сезона, а ситуацията с Яблонски и Белаид е неясна

Но въпреки загубата, не може да се отрече подобряването на играта и въобще на настроението, мотивацията и желанието в тима. След треньорската смяна.
- Така е. Може би нямаше необходимия контакт с футболистите Делио Роси. Не може да се каже, че е слаб треньор. Но нямаше връзка между него и състезателите. Това бе видимо и на терена.

При Славиша Стоянович не е така.
- Определено. Съвсем различно е. Езикова бариера почти няма, контактът и комуникацията са налични. Това са предпоставки за правилна, насочена дейност. И тя дава резултати. Смятам, че това, което се случи срещу Ботев беше грешка и отново подчертавам - дължеше се по-скоро на загубата от Черно море.

Снимка 385858

Източник: LAP.bg

Предполагам, че визирахте Слави Костов, казвайки че някои от състезателите може да са били уморени. Силното му представяне напоследък създаде предпоставки за високи очаквания към него във всеки следващ двубой.
- Да. Той определено показва завидна форма. Не е случайно това, че попадна в сметките на националния селекционер. Но го има този момент, че хората свикват да бележиш. Да имаш по 10 и повече попадения в също толкова срещи. Отговорността се повишава, очакванията също. Това безспорно е допълнително напрежение за дадения футболист.

Но е част от нещата. Част от "изискванията", ако искаш да си сред големите имена във футбола ни.
- Така е. Той трябва да свиква с този аспект от нещата. Колкото по-скоро - толкова по-добре за него, а и за отбора.

Станислав Костов: Върша си работата в Левски и се радвам, че сега съм национал

Станислав Костов: Върша си работата в Левски и се радвам, че сега съм национал

"Всички се държат отлично с мен"

Казахме по нещо за почти всяка линия от играта. Ще се радвам да науча мнението Ви за така наречената "вратарска криза" в отбора. Николай Михайлов ли бе липсващото звено, в това отношение?
- Качествата му са ясни и известни за всички. В Холандия стана шампион с отбор, който нямаше тогава първоначално подобни амбиции. Беше на висота. Ако постигне необходимата форма, в чисто физическо отношение, тъй като отдавна не е играл, ще бъде изключително полезен за Левски.

Снимка 391531

Източник: levski.bg

Как оценявате някои от промените в ръководството на клуба? Павел Колев е наясно с всичко в Левски и ще подпомогне развитието на отбора и постигането на целите. Или поне в това са убедени феновете на "сините".
- Така е. Той знае какви са процесите в клуба, как протичат и т.н. Да не забравяме, че е запознат отблизо с всичко. А в годините в БФС пък усъвършенства самата си личност, надгради професионално това, с което разполага и сега сякаш е напълно подходящ за новата отговорност, с която ще бъде натоварен.

Емил Спасов: Левски имаше нужда от човек като Павел Колев

"Синя" легенда: Павел Колев е много напред с материала, Левски имаше нужда от човек като него!

"Ще наложи посока към европейския футбол"

Грешките, стъпките встрани от предварително начертания план за всеки клуб, са нещо неизбежно. Възможно ли е обаче въпреки тях да видим нов шампион на България в края на сезона?
- Всичко е възможно. Факт е, че през този сезон виждаме повишена конкуренция в Лигата, което може само да ни радва. Виждаме, че носителят на Купата на България доста често е различен, което означава, че има разнообразие. Че и Черно море, и Ботев (Пд), Славия също се опитват да се надиграват с водещите отбори. И успяват. Това е похвално, предвид хегемонията, която Лудогорец беше наложил в последните години.

Един от бившите "сини" управленци беше казал преди известно време, че Лудогорец е полезен за българския футбол. Че това е необходимият дразнител за Левски и ЦСКА. Че им действа мотивиращо.
- Не само на тях, бих добавил аз. На всички останали. Те разполагат с една от най-добрите бази в страната. Условията там за развиване на футбол са перфектни. Постиженията им са полезни за останалите.

Снимка 277678

Източник: LAP.bg

А защо бележат известно отстъпление през настоящия сезон?
- Апатия, може би. Колкото и да е странно. Играят в подобен състав от много време. Вярно, периодично се обновява тимът им, но все пак основата е една и съща. В един момент мотивирането на звездите става доста трудно. Това води до известен отрицателен ефект. Но не вярвам те да се предадат. Няма да е изненадващо отново да станат шампиони.

Лудогорец със силна зимна селекция, взима част от посочените от Томанов трансферни цели

Лудогорец със силна зимна селекция, взима част от посочените от Томанов трансферни цели

В скоро време се очаква да започнат разговори за нов договор с Вандерсон

Въпреки, че и "сини" и "червени" фенове вече нямат търпение установеният в последните сезони ред да бъде нарушен...
- Да. В Левски трябва да задържат максимално дълго нивото. За да се конкурират, заедно с ЦСКА, с лидера в класирането. Това със сигурност ще бъде добра новина за всички нас, които следим случващото се в елита на страната.