Ангел Станков говори по наболели футболни теми пред "България днес". Ето какво каза футболният специалист:

Г-н Станков, ще успее ли Георги Дерменджиев да се справи начело на Левски?

- Защо да не се справи? Той вече се е доказал. А е нещата не зависят само от него, а и от тези, с които работи. Сега с новия ред в клуба, с новия човек в лицето на Павел Колев - един опитен ръководител, всичко ще бъде по друг начин. Ще се променят доста неща в Левски. Жоро Дерменджиев е трудолюбив и възпитан човек. Спокоен е, не се шуми много около него, както казваме - черноработник.

Снимка 407150

Източник: LAP.bg

По-трудно ли ще му бъде на "Герена", отколкото в Разград?

- В Левски определено е по-различно. В Разград имаше други футболисти, друга организация. Финансовите възможности са по-големи. Заедно с Ивайло Петев започнаха работа в клуба и изградиха заедно нещата. Години наред работеха и постигнаха резултати, а тук в Левски идва в заварено положение. Предполагам, че ще промени схемата на игра. Надявам се да успее и отборът да изплува.

Стойчо Стоев успя в Лудогорец, но в Левски не спечели нищо.

- Така е. Всички ще очакват от Дерменджиев бързи резултати и това е нормално. Ще му трябва време, заслужава да му го дадат.

Снимка 407151

Източник: LAP.bg

В ЦСКА също назначиха нов треньор. Любо Пенев почна със загуба от Черно море с 0:2. Какво ще е бъдещето му?

- Любо Пенев беше един прекрасен футболист. От доста време вече работи и като треньор. Вярно, невинаги му вървяха нещата. Това е треньорската професия, трябва да попаднеш и на отбор. Ако нямаш добри футболисти, трудно можеш да надскочиш себе си. Аз лично искам и Любо Пенев с ЦСКА да върви. Колкото по-голяма е конкуренцията в българския футбол, толкова по-добър ще бъде и националният отбор.

Правилна ли е новата политика на Левски вече да се привличат само български футболисти?

- Няма нищо лошо в чужденците, в цял свят е така. Взема се най-доброто. Видяхте Реал (М) продаде Роналдо и тръгна надолу. Сега се изправят, но вече налагат основно испанци. Част от играта е да вземат добри чужденци. Когато са на високо ниво, е добре. Едно време имаше идоли. Колко български футболисти има в момента, на които децата да искат да подражават? Както навремето бяха Гунди, Митата Якимов, Пешо Жеков, Шаламанов, Начко... Мога да изредя 100 футболисти, с които малките момчета искаха да се отъждествяват. Сега кои са, кажете ми?

Последният беше Бербатов.

- Да. Той, Стилян и Мартин бяха последните. Сега идва детето в школата и застава срещу някой треньор, но никой не го познава. Ние загубихме личностите, футболът е социална дейност, най-популярният спорт. Трябва да се обикаля, да извадим децата от улицата, да ги накараме да спортуват. Пирамидата трябва да се строи от долу на горе.

Ангел Станков: Николай Михайлов може да прекрати вратарската криза в Левски, Павел Колев ще е много полезен на "Герена"

Ангел Станков пред ТОПСПОРТ: Михайлов може да прекрати вратарската криза в Левски, Колев ще е много полезен на "Герена"

"Лудогорец е необходимият дразнител и мотиватор за Левски и ЦСКА"

А Десподов може ли да се превърне в новия футболен идол в България?

- Много е малък и децата още не са го усетили добре. Иска се време. Той заслужаваше да направи трансфер в силно първенство. Една-две години показа високо ниво у нас. Ние нямаме интерес да задържаме такива футболисти повече. Когато е под върха, трябва да отиде навън, за да се доразвие.

Виждате ли израстване в националния отбор последната година?

- Пешо Хубчев е добър треньор, коректен е, работи здраво. Той е германски възпитаник, държи на дисциплината. Това е пътят да успее.

Може ли България да приеме Европейско или Световно първенство по футбол, след като официално стана ясно, че ще кандидатстваме за домакинство?

- Рано или късно ФИФА и УЕФА ще трябва да развива и тази част на Европа. Държавите вече влизат в НАТО, в Европейски съюз. Вече построихме зали. Защо да не построим 2-3 модерни стадиона, които да бъдат на световно ниво? УЕФА и бизнесът имат интерес да финансират такъв проект. Вече съм на над 60 години и дай Боже да видя Световно първенство у нас.

На Острова: Звездна комбинация от държави се превърна във фаворит за домакин на Мондиал 2030

На Острова: Звездна комбинация от държави се превърна във фаворит за домакин на Мондиал 2030

Вижте кои страни са замесени