Вътрешният министър на България Калин Стоянов участва в пресконференция, в която отново говори за случките от протеста срещу ръководството на БФС миналия четвъртък. Той потвърди, че ще бъдат разследвани както граждани, така и полицаи участващи в протеста и всеки ще си понесе отговорност.

"Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция. Трябва системна работа на психолози с полицаите. Те са под огромно напрежение. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи с насилие по време на протеста срещу БФС и съм го заявил от самото начало. Не съм съгласен работата на МВР да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията", каза Стоянов.

"Поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работа в деня на протеста срещу ръководството на БФС. Перфектно се справихте. За по-малко от 2 часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изписа срещу вас. Бяхте обиждани, плюти, провокирани, удряни с камъни бомбички хвърчаха върху вас, изблъскаха ви с горящи контейнери. Въпреки всички провокации се справихте, като истински професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР. Благодаря ви, че не допуснахте центъра на София да се превърне в истински погром и най-вече, че предотвратихте да има човешки жертви", заяви той.

"Нека не пропускаме факта, че сред мирно протестиращите в четвъртък вечер, е възможно да е имало платени провокатори дошли, за да се раздадат максимално", разкри Стоянов.

"Благодаря на премиера, който във вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да се мести в работата на министерството на вътрешните работи, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното - както гражданите, така и полицаите. Никъде в Европа, част, от която е България няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици, да хвърли оставката на вътрешен министър", допълни Стоянов.

Той отново напомни, че като Министър на вътрешните работи няма законови правомощия да ръководи операции на терен. "Министърът определя и контролира изпълнението на стратегически цели и задачи, работи по целите на държавна политика, като например приемане в Шенген, където имаме огромен напредък. Нямам правомощия да ръководя на терен. Според закона организацията, координацията и контрола по изпълнението на областните дирекции, е отговорен главния секретар на МВР. Още веднъж повтарям, че ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол", завърши Стоянов.

Премиерът Денков уволни заместник-министъра на МВР и обяви: БФС доведе до упадък нашия футбол!

Премиерът Денков уволни заместник-министъра на МВР и обяви: БФС доведе до упадък нашия футбол!

"Вместо празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие"