Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говопи по всички актуални теми около футбола ни. Той заяви, че на 12 октомври ще има Конгрес. 

"Конгрес на 12 октомври ще има. Спазваме законите. Дали е правилно това решение да се взема от Съда, не знам. За първи път това се случва в България. Много неща трябва да организираме. Нашите опоненти на никой не обясниха защо толкова бързат за Конгрес, щом има Конгрес през март месец. По този начин вкарват българския футбол в напрежение и интриги. Те си вкараха и по електронен път, и писмено документи за Конгрес. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души. По това време играем със Северна Ирландия и първенствата вървят. Както и да е - Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила.

За първи път Конгресът е свикан от съда. В дневния ред няма нищо креативно за в бъдеще. Нито има програма за бъдещо развитие. Нито има бюджет за следващите 4 години. Ще проведем Конгреса по този дневен ред. Когато се върнах, казах, че се връщам, за да си изкарам мандата. Бях подкрепен от над 300 клуба, които искаха да има Редовен Конгрес, в който всеки да си изложи вижданията. Мандатът е до март. Точка втора е: "Прекратяване на мандата". Конгресът се провежда по тези точки и ще бъде законен.

След 2019-а година на два пъти моите колеги се опитаха да направят Конгрес. Заради пандемията на два пъти се отложи Конгресът. Един път имаше желание за Конгрес от г-н Порточанов, но му бе отказано заради недостиг на клубове - 1/3. Завръщането ми не съвпада с кандидатурата на г-н Бербатов. Имах желание да си завърша мандата, за да бъде всичко така, както трябва да бъде.

Всеки се превежда и чете така, както му харесва. Писмото беше по повод онлайн срещата между футболните президенти. Съмнява ме, че само опонентите ни знаят английски. Срещата беше за Световно първенство на две години и многото мачове. Мнението на УЕФА и на всички 55 държави, които са членове, е да няма промени, защото календарът е пренаситен.

Трудно е да бъда обвиняван в липса на морал от хора, за които всички знаят какво са направили. Да, наистина бях уморен. Имаше много натиск. Когато си най-отгоре, мястото е най-ветровито. Всички знаят, че случилото се на мача с Англия не е случайно. България никога не е била расистка държава. Всичко беше подготвено. Взех си много поуки за промените, които трябва да бъдат направени. Всички точки по нашата програма са изпълнени на над 100 процента. Има много неща, които трябва да се надграждат. Винаги сме в контакт с клубовете и сме ги питали какво не има харесва, за да бъде направено. Футболният съюз организира първенствата във всяка една държава.

Много пъти казах, че темата е интересна за журналистите. За мен война във футбола няма. Има Конгрес. Има извънредна ситуация в държавата и тя е пандемия. Аз затова исках да има време. Не е само Бербатов е кандидат, не е и само Михайлов кандидат. Благодаря на хората, които досега са ме избирали и подкрепят кандидатурата ми. Трябва да има креативност. В сравнение с държави около нас, сме много по-добре. Погледнете другите държави на какво ниво са откъм стадиони, осветление. Румъния е три пъти по-голяма от България. Надявам се държавата ни да продължава да инвестира в спорта. Трябва да бъде направен поне един национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: "Ето, вижте, футболният съюз нищо не прави". Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата.

Обещахме преди три години и половина инвестиция за шест милиона в инструктурата, а инвестирахме 12 милиона. Не могат хора, на които съм плащал образованието в УЕФА, да казват, че са по-запознати от мен с нещата в УЕФА. Аз съм в добри отношения с всички. Петър Величков и Боби Станков преди да започнат кампанията с Бербатов, ми се обадиха и ми казаха, че отиват в екипа на Бербатов. Тогава нямах намерение да се връщам, нямаме конфликт, нямам проблем никакъв, не може човек да казва обратното на истината. Помагал съм на Боби Станков да се развива, беше отличен служител, Величков беше 8 години в изпълкома, не водя престрелка с никого. Всеки има глава на раменете си.

Няма шанс да има война във футбола! Футболът винаги се е оправял - с държавна подкрепа или без подкрепа, по време на пандемия, няма случай някой да не си е взел заплатата на първо число, откакто съм президент. Няма значение, че е пандемия. Увеличава се броят на играчите, БФС има електронно първенство - всички нива, в т.ч. жени, всичко е достъпно, доста напред сме като развитие. Първенството ни е интересно, добре се представяме в евротурнирите, не смятам, че има нещо извънредно във футбола", каза той пред "Спортал".