В последните дни отново прехвърчаха искри по оста БФС - Димитър Бербатов и неговия екип. Както е известно, Софийски градски съд се съобрази с жалбите на три клуба и спря регистрацията на взетите от последния извънреден конгрес на БФС решения. Намесата на съда пък не позволява на новоизбраните президент и изпълком да изпълняват задълженията си. Появиха се и твърдения, че протоколът от конгреса е фалшифициран. Бяха публикувани също така бланки, които разнасят чиновниците от БФС по клубовете, с искане да не бъдат обжалвани решенията на извънредния конгрес. Очевидно сагата ще продължи из съдебните зали в следващите месеци. Тук ще представим още една гледна точка - на Михаил Статев, юрист, член на изпълкома на БФС, който даде интервю за колегите от "Спортал".

- Г-н Статев, какво се случи на 12 октомври в НДК и редовен ли бе изборът на този конгрес?

- От каква гледна точка редовен? Аз бих посочил една по-различна гледна точка и тя започва не от откриването на конгреса или регистрирането на делегатите. Бяха отправени много обвинения, които за съжаление, не са подкрепени с факти. Опитаха се допълнително да наложат мнението в обществото, че ръководството на футболния съюз, в лицето на г-н Михайлов, както и останалите членове на изпълкома, не желаят да се провежда конгрес. Бяха изказани предположения, че този конгрес ще бъде бламиран, че той няма да се проведе демократично и че няма да бъде прозрачен. Получи се съвсем друго.

Във време на пандемия федерацията, ръководена от Борислав Михайлов, успя да организира, за по-малко от 30 дни, форум с над 500 участника и без нито един от тях да пострада. Иначе казано - да се зарази и разболее след това с COVID-19, да не дава Господ и да се стигне до фатален край. Многократно прокламираните опасения за липса на прозрачност, демократичност и манипулации бяха напълно несъстоятелни. Точно обратното - всички делегати отговарящи на условията бяха допуснати, кандидатите за президент и техните екипи също. Имаше изказвания по 10 минути, интегрална бюлетина, най-важното - писмена проверка на присъстващите непосредствено преди гласуването за президент и членове на ИК. Каква по-голяма достоверност от това срещу името си да положиш подпис, преди да гласуваш? Бюлетините се пускаха в прозрачни урни пред президиума, имаше застъпници, а броенето беше безпрецедентно и за пример при провеждане на такива избори. Пред всички участници, бюлетина по бюлетина. И всичко това в пълен противовес на широко разпространените твърдения за бюлетини в чували, тъмни урни и броене извън залата, т.е. предрешени резултати.

Всичко това бе направено, за да няма оспорване на избора, но въпреки това се усети липса на достойнство да бъде приет резултата 241:230. Говореха, че новото ръководство ще се легитимира и ще бъде оставено да работи, ако конгресът бъде прозрачен, но за съжаление това не се случи. Злоупотреба с права е много опасна за БФС, тъй като води до правна несигурност, в управлението, в администрацията, всява страх в служителите да си вършат ежедневната работа.

- Какво се случи по време на самия конгрес?

- Работата на самия форум и след това резултатите бяха коментирани многократно, в повечето случаи едностранно и некоректно. Останах с дълбоко вътрешно убеждение за нежелание да бъде зачетен изборът и волята на 241 от членовете на сдружението. Преценката за законосъобразност ще я извърши съдът и аз като юрист няма да си позволя да давам съвети чрез медиите. Лично преживях огромно разочарование от действията на част от загубилия екип, провокации, търсене на конфронтация и конфликт между членовете на сдружението с арогантно поведение, нарушаващо правовия ред, което ескалираше всяка минута... Ето това аз не го приемам. Тук е мястото да посоча, че в тази трудна обстановка г-н Камен Костадинов успя да овладее напрежението в залата и конгресът да завърши своята работа.

Борислав Михайлов осигури модерна криосауна за националните ни отбори

Борислав Михайлов осигури модерна криосауна за националните ни отбори

"Възстановяването е изключително важно. От опит го знам"

- Три клуба обаче оспорват избора на 12 октомври...

- В момента не съм запознат с исковите претенции на трите клуба и затова няма как да ги коментирам. Предполагам, че желаят отмяна на част или всички решения на Общото събрание, а това е тяхно законно право. Дали исканията им са основателни, или пък не - това ще реши съдът на няколко инстанции. А личното ми мнение за провеждането на конгреса вече разбрахте. Аз вярвам в демокрацията и считам, че трябва да бъде уважена волята на мнозинството от 241 членове на сдружението, които решиха г-н Борислав Михайлов и избраните от тях членове на ИК да управляват футбола в следващите четири години.

- Нека да уточним - колко точно делегата гласуваха?

- Доколкото си спомням по време на конгреса Димитър Бербатов нямаше претенции - точно обратното. Той започна да поздравява членовете и делегатите за участието им в мероприятието. В един момент обаче фокусът се измести. Бройката гласували е на базата техни подписи в протоколите преди поставянето на бюлетината и тя е 480, а 241 гласа са необходими за избора. Разбирам, че този резултат не се харесва от екипа на г-н Бербатов и се търсят начини той да бъде ревизиран. Според мен трябва да бъде уважен изборът на тези 241 членове на сдружението, изразили своята воля на конгреса.

- Появиха се твърдения, че документите от конгреса са внесени след упоменатия от закона срок...

- Не мога да се съглася с това твърдение. Първоначално се твърдеше, че има седемдневен срок за внасяне на документите. Законът за физическите лица с нестопанска цел има изрично уреден текст и срок, а той е едномесечен. Този срок със сигурност беше спазен, тъй като документите са внесени на 12 ноември 2021 година. Нямам представа откъде идва това объркване. Може би защото търговските дружества имат седемдневен срок да представят документите си в подобни случаи.

- А ще има ли конгрес на БФС на 18 март следващата година?

- Еднозначен отговор на този въпрос не може да бъде даден. Ако се допитате до колеги юристи, със сигурност ще чуете различни отговори. Ще се опра на фактите обаче. В Търговския регистър по партидата на БФС като сдружение с нестопанска цел има обявен изпълнителен комитет и президент г-н Михайлов с определен мандат. Този мандат бе прекратен на Общото събрание на 12 октомври. На същото това Общо събрание бе избрано ново ръководство. Президентът отново е г-н Михайлов, ала с различен изпълнителен комитет. Към настоящия момент има заведени три искови производства в Софийски градски съд, чрез които вероятно се иска отмяната на решения на Общото събрание от 12 октомври. Не бих казал, че в момента сме в патова, но сме в трудна юридическа ситуация. Имаме избран управленски екип с прекратен мандат и имаме нов екип, който не може да встъпи в длъжност, тъй като решенията на конгреса се обжалват. По-точно вписването на решенията от 12 октомври е спряно. Няма данни в Търговския регистър за отказ. Касае се за охранителни производства, които по никакъв начин не вземат към настоящия момент отношение, че съществуват някакви нарушения. Точно обратното. Охранителните производства дават време, за да се разгледа на спокойствие конкретния иск, дали е основателен, или не е основателен и така да не се стигне до нов юридически проблем.

- Появи се информация, че вече са събрани подписи за свикването на нов конгрес...

- Това е право на всички членове на сдружението. Дали ще бъдат събрани подписи, аз не мога да гадая. Тук обаче съществува един факт, който сякаш остава на заден план. На последния конгрес бяха приети 144 клуба, които са имали статут на временни членове в предишния четиригодишен период, развивали са футболната игра и спорта, и трябваше да станат редовни членове. Не си спомням да имаше възражение при гласуването, някои от тези нови членове да не бъдат приети. Нямам представа дали решението за тяхното приемане е оспорено от трите клуба. Така сега не е ясно тези 144 клуба, членове на сдружението ли са или не са...

- Тези дни бе разпространена бланка на писмо от БФС, което трябва да бъде подписано от футболните клубове, които да не се съгласят с обжалването на решенията на конгреса. Как ще коментирате появата на подобно писмо? Намекна се за натиск от страна на БФС.

- Не съм запознат с детайли, но аз не виждам проблем в неговото съдържание. Доколкото съм запознат колегите от страна на другия кандидат и неговия екип също използват писма, за да свикат конгрес. Затова не мисля, че това е проблем.

- Веднага след конгреса казахте, че Димитър Бербатов и Стилиян Петров трябва да бъдат поканени в ръководството на БФС , за да помогнат със своите идеи. Ще се случи ли подобно нещо?

- Наистина споделих подобна идея. Винаги съм търсил изграждането на съюзи. Ние можем да бъдем силни единствено, ако сме обединени. Това, което се случва в момента в българския футбол не е добро за никого. Нека да си кажем грешките, но и да начертаем заедно планове за бъдещето. Нека да кажем стоп на разделението и да дадем начало на обединението. Затова мисля, че всеки един има какво да даде за развитието на футбола. С "Фейсбук" послания няма как да стане.

- Те обаче идват и от двете страни...

- Да, и от двете страни. Няма как да стане.

- Какво според Вас следва в тази ситуация?

- Необходимо е да се концентрираме върху неотложните футболни задачи, които са свързани с работа върху подобряване на първенствата, нормативните документи, дори да се прецени дали са необходими промени в устава на БФС. Как ще бъдат усъвършенствани уменията на треньорските кадри и как ще се подобри работата в ДЮШ. Разбира се, да се обърне сериозно внимание в отношенията на всякакво ниво с държавните институции, естествено с УЕФА и ФИФА. От срещите и разговорите, които проведоха преди, по време и след конгреса с представители на клубове, предимно от Североизточна България, стана ясно, че те се нуждаят от административна помощ. Най-вече в контактите с общините и държавната администрация. Необходима е допълнителна квалификация на треньори и методисти по региони, а не само в столицата. Според мен изключително важен е въпросът с кадровата политика в БФС и атестацията на администрацията на определен период от време. В същото време заради юридическите спорове е трудно да заработи новият ИК. Клубовете като доброволни членове на сдружението имат право да искат ново Общо събрание, но според мен това ще доведе до още по-голяма правна несигурност.

Определено трябва да сложим край на враждебната реторика и да работим за единение на футболното семейство, което сега е разделено. Вярвам, че ще се прояви разум, Бербатов ще поеме отговорност и ще работи за футбола, показвайки какво може. Великолепен футболист, който трябва да започне и работа като ръководител, за да бъде използван целият му опит, натрупан на изключително високо ниво.