Христо Порточанов е един от най-емблематичните босове в българския футбол от близкото минало. През май месец тази година, бизнесменът обяви официално намерението си да се кандидатира за президент на БФС. Порточанов е и единственият официален кандидат за този пост. Преди дни от футболната ни централа, обаче, не уважиха кандидатурата му и отказаха да я приемат. ТОПСПОРТ се свърза с Христо Порточанов, за да разкрие подробности около случилото се.

Г-н Порточанов, защо според Вас от БФС не ви приеха кандидатурата Ви за президент на БФС? Имаше обяснение от тяхна страна за ваше забавяне и, че Борислав Попов е в болничен.

- Те още от първия ден нямаха никакво намерение да правят Конгрес. Всичките им действия това подсказва. От 6 октомври , мисля че тогава беше мачът с Англия, Боби Михайлов е в оставка. Ще станат вече 16 месеца, ние нямаме никакво управление на футбола. 6-7 човека са дали оставка официално. Няма такава точка, която да казва, че този Изпълком може да управлява безконечно. Там е казано - до следващ Конгрес и така се завършва мандата му по най-бързия начин. Нещата обаче не станаха така. Те трябваше да го направят по-рано и да мине и замине всичко. Има неща, които обаче ги държат там и те не искат да си тръгнат така лесно. Ковид обаче не може да бъде оправдание да не се извършва изборът на нов президент. Неприятна е ситуацията, но това няма как да е причина да не правят нищо.

Какви са вашите следващи действия?

- Аз съм поел по този път и връщане назад няма. Изчакваме да насрочат конгрес. До края на януари трябва да обявят дата, ако това не се случи, клубовете ще го насрочат. Това може да се случи с искане от 1/3 от отборите, с дневен ред, определен от тях.

Това, че няма избран нов президент на БФС толкова дълго време как се отрази на футбола ни?

- Ако продължава да се върви така, трябва да закрием футбола. Не може още дълго да се продължава така.

Как си обяснявате факта, че сте единственият официален кандидат до момента?

- Защо аз трябва да анализирам?! В публичното пространство се спрягаха имената на Емо Костадинов, Пешо Величков, Иво Ивков. Няма и да има кандидатури. Това са несериозни кандидатури!

БФС отказа да входира кандидатурата на Христо Порточанов

БФС отказа да входира кандидатурата на Христо Порточанов

Това разкри шефът на Септември (Симитли) Пламен Скендерски

Готов ли сте с щаба си? Казахте, че имате и готов вариант за национален селекционер...

- Естествено, че имам избран екип. Аз няма да тръгна с празни приказки само и да е от ден до пладне. Тръгвам с перспектива, така като преди време започнах с Нефтохимик, но го затриха. Имам хора за всичко. За всеки пост, имам подходящи хора.

Бихте ли споделил имена?

- Не, защо да го правя, да ги опетнят ли? Това са сериозни хора. Не искам да ги "дъвчат" предварително. Имаме известни, учени, професори, специалисти, бизнесмени от най-висок калибър. Ще има, разбира се и чисто футболни хора двама-трима?

Твърдите, че имате подкрепа от доста от клубовете. Уверен ли сте в победата си?

- По предварителни разговори и прогнози, сочат че за мен ще гласуват повече от 3/4 от клубовете. Аз съм абсолютно убеден в победата си.

Очаквате ли някой да опита да Ви спре към целта? Може ли някой да Ви попречи?

- Ако, някой искаше, да го направи, да го е стори до сега. Имаха достатъчно време от 11 май досега. Ако имаха какво да вадят срещу мен, да го бяха направили до момента. Не виждам с какво могат да ме очернят. Единствено се надявам и аз и екипът ни да сме здрави. Конгресът не може да се отлага безкрайно.

Върху какво най-вече ще работите, на какво ще наблегнете първо?

- Без активното участие на държавата, няма как да се случи. Държавата не може да бъде игнорирана, както е било досега. Тя е помагала винаги когато е трябвала. Иначе е лесно да се разпределят дебели пачки и комисионни. Трябва държавата да се уважава и участва активно в спорта.

Доста от клубовете изпитват трудности. Преди време ЦСКА, после Левски. Ако Вие сте президент, как ще процедирате с такива отбори?

- Винаги ще помагам, ако мога. Винаги ще застана зад един клуб, да си стъпи на краката, без значение от неговото име.

Достатъчно ли направи БФС за "сините" и "червените"?

- Мисля, че да.

Накрая какво си пожелавате?

- Да сме живи и здрави и дочакаме Конгрес.

БФС отказа да входира кандидатурата на Христо Порточанов

БФС отказа да входира кандидатурата на Христо Порточанов

Това разкри шефът на Септември (Симитли) Пламен Скендерски