За втори път Българският футболен съюз бе домакин на семинар по проект LIAISE (Liaison-based Integrated Approach to Improving Supporter Engagement - Интегриран подход, базиран на връзката за подобряване на ангажираността на привържениците), който се състоя между 10-ти и 12-ти декември 2018 г. в Националния футболен център "Бояна". Проектът е координиран от Европейски съюз на привържениците (Supporters Direct Europe - SDE), а семинарът беше ръководен от мениджъра на проекта Стюарт Дайкс.

Освен партньорите по проекта: Българският футболен съюз, Чешката футболна лига, Шведската футболна лига, Полската футболна асоциация, Португалската футболна федерация, Френската футболна федерация, Националните организации на привържениците на Швеция и на Франция и Пан-европейската организация на привържениците, бяха поканени и представители на футболните власти от Италия и Русия. Участие взеха още експертите на SDE Лукас Анастасиадис и Адам Браун, както и представители на Министерството на вътрешните работи на България, на Министерството на младежта и спорта и служители за връзка с привърженици към БФС. Експерт на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание също се включи в уъркшопа, а на втория ден от програмата присъства лично и председателят на Комисията - Славчо Атанасов.

Основна тема на събитието бе Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития.

УЕФА плаща парите за ВАР в Първа лига

УЕФА плаща парите за ВАР в Първа лига

Европейската футболна централа ще финансира по-голямата част от оборудването

Семинарът бе открит от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, който приветства участниците и подчерта, че реален резултат в превръщането на футболните срещи в празнични събития за всички могат да дадат само обединените усилия на държавата, общините, футболните власти и организациите на привържениците. Координаторът на проекта LIAISE за България Димитър Христов изнесе презентация за съвместната дейност на различните участници в организацията на футболни срещи; председателят на Постоянния комитет за насилие сред зрителите към Съвета на Европа Адриан Динка представи на присъстващите Конвенцията, а председателят на Европейската група експерти по футболна безопасност и сигурност Дейвид Боенън подчерта в презентацията си ключовата роля на връзката с феновете за осигуряване на сигурност и безопасност по стадионите.

Участниците в семинара бяха разделени на 4 работни групи, които обсъдиха различни казуси, споделиха опит и обмениха идеи за работа във връзка с Конвенцията. Всички се обединиха около заключението, че сред най-важните фактори за постигане на качествен футболен продукт и повишаване на посещаемостта по стадионите е диалогът между всички замесени страни: футболните власти, привържениците, органите за безопасност и сигурност и др.

Борислав Михайлов откри семинар на ФИФА в "Бояна"

Борислав Михайлов откри семинар на ФИФА в "Бояна"

Президентът на БФС получи получи възпоменателен флаг от директора за Европа Бьорн Васало

Завършилият семинар по проекта LIAISE в Националната футболна база "Бояна" е само част от поредицата събития, по време на които експерти и участници ще обменят опит и ще коментират проблемите с безопасността и сигурността във футбола. Проектът ще завърши с изработването на План за действие, който ще отчете резултатите и стремежът към реализация на набелязаните цели.