Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обширно интервю пред "Скай спортс", в което говори по много теми.

Ето какво каза той:

"Стигаш до момент в живота, в който осъзнаваш, че трябва да се излезеш напред. Считам го за дълг към себе си и към българския народ. Животът ми се състои в това да обикалям страната, да говоря с хората и да откривам какви са проблемите и как могат да бъдат коригирани. Целта е да им се покаже, че промяната е тук и е необходима.

Моят фокус беше изцяло на терена като играч. Бавно, но сигурно забелязваш понякога нещата около теб и те остават в съзнанието. Понякога забравяш за това и отиваш да играеш своя футбол. Следващият път проблемът все още е там, а може би сега е по-голям проблем.

Започваш да мислиш. Когато се върна сега и си помисля за проблемите, които имахме, те все още са там, но сега са още по-големи. Моята мисия сега е да коригирам тези грешки, така че по-младите поколения, идващи след мен, да не страдат като мен.

Расизмът е един от най-големите проблеми в световния футбол, не само у дома, но и по целия свят. Трябва да се борим с него. Трябва да има прозрачност и да го спрем до максимална степен.

Моят екип говори с федерации по света за това как да се справим с този проблем с образователни програми, забрани за футбол, правене на стадионите по-безопасни. Имаме го в нашата програма, но нищо не се прави по този основен въпрос. Тази ситуация е толкова нелепа.

Това беше момент, в който всички се почувствахме засрамени и отвратени, че нещо подобно може да се случи. Расизмът е голям проблем и беше напълно заслужено президентът на българския футбол да подаде оставка след това. Но като по чудо година и половина по-късно той се върна, сякаш нищо не се е случило. Сякаш беше на почивка или нещо подобно.

Когато изграждаш токсична култура, и ти се заразяваш. Ако искаш да спрете това, трябва да отрежеш главата - метафорично казано - и да започнеш да градиш нещо ново. Футболната общност стои зад нас на 100 процента, защото виждат в нас новото начало.

Времето за промяна отдавна е дошло. Трябва да се случи.

Същото е както, когато бях футболист. Бях обсебен от футбола. В този процес понякога вашите приятели и личният ви живот страдат, защото сте обсебени от нещо. Сега манията ми е да се опитвам да модернизирам българския футбол.

В живота, както и във футбола, понякога имаш пречки. Понякога преодоляваш тези препятствия лесно, а понякога е трудно. На терена го направих да изглежда лесно, но само защото го практикувах много. Беше упорита и умна работа.

Моят дълг е тук и трябва да го изпълня. Дължа го на българския футбол. Още навремето казах, че един ден ще се върна и ще се опитам да оправя българския футбол. Този ден е тук. Ще се опитам да го направя и в крайна сметка ще успея. Това е мое задължение.

Ако искате да бъдете добър лидер, трябва да слушате. Това се опитвам да правя през цялото време с моя екип. Опитвам се да слушам и се опитвам да се образовам. Ако знаех всичко, нямаше да имам нужда от отбор. Но силата е, когато се обедините като екип.

В крайна сметка лицето на всяка федерация е националният отбор. Ако вашият национален отбор страда, значи нещо не е наред. Когато други страни видят този проблем, те се опитват да го поправят. За съжаление не намираме решенията на този проблем.

Започвате да задавате въпроси. Къде е развитието на младите? Нашата лига произвежда ли достатъчно играчи? Къде са нашите играчи в международен план? Българи няма. Все още имаме качествени играчи у дома, но те трябва да имат правилното развитие. Талантът е налице, повярвайте ми. Не го казвам, защото съм българин. Знам. Ходя на мачове. Футболът е религия в България. Имаме хора, които са емоционално отдадени в нашия футбол. Имаме основата. Но за съжаление инфраструктурата пречи на футбола да върви напред.

Необходими са инвестиции, но по-добрите връзки с ръководните органи на футбола и подкрепата на правителството ще помогнат. Фирмите ще повярват отново в българския футбол, ако той бъде прочистен. "С инвестиция в правилните хора резултатите ще последват.

Ще видим резултатите. Може би не през първата или втората година, защото това е дълъг процес. Ще бъде дълго пътуване. Футболът е най-големият спорт в света и ние искаме да се върнем към победния път от 1994 г. и да имаме отбор, който целият свят ще познава.

Искам да видя как нашият футбол се развива. Искам щастливи хора да отиват със семействата си на стадиона и по-младите поколения да искат да играят футбол. Ето как запалвате огъня в децата. Всичко това ме кара да се вълнувам от това, което правя в момента, дори и да е трудно.

Това е голямо предизвикателство, но съм съвсем сигурен, че мога да се справя. Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя".