Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев е на мнение, че има шанс мачовете от първенството да се изиграят до края на юли.

"Чакаме решението на УЕФА и ще се съобразим да се изиграят максимален брой мачове. Ако приемем, че на 13 май бъде прекратено извънредното положение и УЕФА разреши първенствата да завършат до края на юли има възможност да се изиграят пълния кръг мачове. Всичко зависи от това кога ще бъде прекратено извънредното положение и кога Националният оперативен щаб ще разреши подновяването на тренировките.

Не е обсъждана промяна на формата на първенството. На 17 април ще има Изпълком, на който ще се съберем в пълен състав. Тогава ще имаме повече яснота относно решението на УЕФА за евентуално удължаване на сезона до края на юли. Тогава ще може да дадем повече информация. Ние сме в контакт с кризисния щаб. В момента, в който се види, че ситуацията е овладяна и има разрешение от кризисния щаб за подновяване на тренировки, това ще бъде направено.

Договорът на Георги Дерменджиев е до 23 април. Една седмица преди това ще се събере Изпълкомът и ще вземем решение. Той самият е казал, че предвид ситуацията е готов да си намали заплатата. Това ще бъде дискутирано на 17 април.

Икономически страдат всички, не само футболът, но и бизнеса. Взимат се непопулярни мерки за съкращаване на разходите. Ако успеем да доиграем шампионатът, отборите ще получат сумата от телевизионни права. Най-лошият вариант, който разглеждаме към момента е да се доиграят само два кръга и полуфиналите и финалите за Купата на България. Предвид изискването на УЕФА да се изиграят максимален брой мачове всичко зависи колко голям ще бъде прозорецът.

Поне в началото първите мачове ще са без публика. Всичко зависи от Националния оперативен щаб кога те ще дадат разрешение. ВАР не се обсъжда към момента. Всички отбори са в затруднено положение. Въпрос е на мениджмънт да се говори с футболистите за намаляването на заплатите и пускането в неплатен отпуск.

Най-вероятно Конгресът ще бъде отложен. ФИФА отложи Конгреса, който беше насрочен за 4 юни. Той бе отложен за 23 септември. Това зависи от ситуацията с пандемията и насрочването за баражите за Европейското първенство", заяви Фурнаджиев.