Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу призна, че играчите от футболния отбор начело с капитана Лионел Меси са имали положително отношение относно мярката за намаляването на техните заплати. Шефът разкри, че на 20 март той се е срещнал с играчите, за да им обясни икономическата ситуация и е предложил да получат 30% от възнагражденията си.

"Още в първия момент Меси каза, че това трябва да се направи", коментира Бартомеу в интервю за вестник "Sport".

Каталунски вестник разкри как се е стигнало до намаляване на заплатите в Барселона

Каталунски вестник разкри как се е стигнало до намаляване на заплатите в Барселона

Четирима футболисти са се противопоставили на орязването

Бартмеу поясни, че на практика намалението на заплатите на футболистите от първия състав ще бъде 72%, защото играчите ще покриват възнагражденията на служителите на клуба, за да могат те да ги получават на 100%.

"Може да бъдем много горди от нашите футболисти и тяхното решение."

Бартомеу сподели, че няма никакви проблеми в отношенията с играчите и информациите за напрежение не отговарят на истината.

"На видеоконференцията, на която присъстваше и Оскар Грау бяхме изключително открити към футболистите и предпазливи."

Снимка 469566

Източник: GettyImages

"Бихме били безотговорни, ако не бяхме предложили това намаление на заплатите. Икономическата ситуация е трудна и трябваше да предприемем всички мерки за защита на клуба", добави президентът на Барселона.

"Трябваше да адаптираме нашите разходи към доходите, които сега са много намалени. С подновяването на първенството ще започнем отново", продължи той.

Бартомеу поясни, че клубът няма да фалира, но няма да има доходите, които се очакваха в размер от над 1 милиард евро.

Каталунците ще направят опит да спестят част от разходите, тъй като в момента в клуба не постъпват постъпления. Барселона няма приходи нито от телевизионни права, нито от продажба на артикули, нито от музея, нито от продажба на билети.

Президентът на Барселона допълни, че кризата породена от пандемията, причинена от коронавирус ще доведе до забавяне на реализирането на проекта "Espai Barça", защото референдумът ще бъде проведен през октомври или ноември.

Снимка 469552

Източник: GettyImages

Бартомеу остави отворена вратата за възобновяването на шампионата, но постави някои условия:

"Не искаме мачовете да се играят без публика, нито ще играем двубои на всеки 48 часа. Мисля, че първенството ще продължи поне до края на юни, ако успеем да го възобновим. Това е сценарият, който сега обмисляме."

Шефът на Барселона прогнозира, че трансферният пазар през лятото ще бъде много по-различен от предходните поради икономическата криза.

"На многомилионния пазар досега ще има промяна, защото няма пари. Ще има размяна на играчи между клубовете."

"Мисля, че тази ситуация ще промени някои неща в клуба и в обществото. Трябва да преосмислим определени проекти, трябва да се приспособим към новата реалност - новото Световно клубно първенство, формата на Шампионската лига. Има много неизвестни за решаване."

"Барселона е съгласен да завършим сезона в Ла Лига, както и Шампионска лига, и Лига Европа, но ние предпочитаме да удължим срока, за да може мачовете да се играят пред публика", каза още Хосеп Мария Бартомеу.