Легендарният футболен импресарио Хосе Мария Мингея говори пред ТОПСПОРТ, в очакване на важното събитие за бъдещето на Барселона - президентските избори в клуба.

Агентът, спомогнал за трансферите на Лионел Меси, Христо Стоичков и Диего Армандо Марадона в Барселона и допълнителното им популяризиране пред необятния футболен свят, сподели че за съжаление не е имал възможност да разговаря с починалата аржентинска икона в най-популярната игра, преди той да си отиде завинаги от този свят.

Хосе Мингея сподели и че Стоичков е достатъчно популярен, за да се кандидатира за президент на Барселона, като по думите му "няма човек в Испания, който да не го уважава и цени приноса му за Барса".

Снимка 480170

Източник: GettyImages

Къде сгрешиха Хосеп Мария Бартомеу и неговият екип през годините, Роналд Куман ли е най-подходящият вариант за треньорската позиция на "Камп Ноу" и ще остане ли Лионел Меси верен на емблемата на "блаугранас" - лично от Хосе Мария Мингея, специално за читателите на ТОПСПОРТ:

Сеньор Мингея, поздрави от мразовита България! Надяваме се, че както винаги Ви намираме в добро здраве и състояние на духа?

- Разбира се. Знаете, че аз съм положително настроен човек, който обича това, което прави.

Знам и че сте зает, така че ще бъда достатъчно кратък. Вълненията около президентските избори в Барселона сякаш нямат край. Имаше насрочена дата, след това тя претърпя корекция. Сега отново събитието бе отложено. Бихте ли хвърлил повече яснота по темата за нашите читатели?

- Ситуацията в световен мащаб в момента е нетипична. За съжаление на всички ни, ограниченията съпътстват живота и ежедневието ни. COVID-19 се настани не само сред водещите теми по медиите, но е и една реалност, с която сме принудени да се съобразяваме.

Изборите за президент на Барселона може да се проведат в началото на март

Изборите за президент на Барселона може да се проведат в началото на март

Вчера изпълняващият длъжността президент на клуба Карлес Тускетс се е срещнал с тримата кандидати

Така е. За месец март ли остават последно изборите или е рано да се каже?

- Предстои окончателното потвърждение. Но няма да е изненадващо. Ще видим как ще се развият събитията. Надявам се най-вече да има все по-малко засегнати от тази пандемия.

Снимка 514430

Източник: Twitter

Може би не съвсем на шега, но възможно ли е някой ден да видим Христо Стоичков сред кандидатите за горещия пост в клуба?

- От самия него си зависи. Той преценява. Това, което аз мога да кажа, а по всяка вероятност вие знаете, е че той е достатъчно популярен в Испания. Няма човек тук, който да не го уважава и цени приноса му за Барса. Може да прави каквото си поиска, в професионално отношение. Той определя решенията и ходовете си. Ползва се с чудесна подкрепа от феновете на клуба.

Снимка 514431

Източник: Twitter

В какво виждате Вие най-голямата грешка в управлението на Хосеп Мария Бартомеу и неговия екип? Имаше известно недоволство от страна на феновете, като част от тях съвсем открито го заявиха.

- Вижте, говорейки за всичко това, трябва да подчертаем нещо много, наистина много важно. Това ръководство пое тима в момент, в който предстоеше една промяна. Важна подмяна на поколенията. Не забравяйте, че преди ги имаше Шави, Иниеста, Пуйол... Няма да ги изреждам всичките. След това изведнъж се оказахме без тях. Това е голямо, високо препятствие за преодоляване. Вероятно сте съгласен с мен. Така че е лесно да се говори като цяло за грешки, но е важно и какви са конкретните обстоятелства.

Снимка 261630

Източник: GettyImages

Ще остане ли Лионел Меси в Барселона? Това е въпрос, който вълнува поне половината футболни фенове на планетата. Имаше сериозно "раздвижване" по темата през миналата година, като едва не се стигна до окончателно решение.

- Негово е решението. Запознати сте с детайлите по договора му. Кой друг може да каже дали Лионел трябва да остане или не? Освен самият той. Никой! Нали така? Нека каквото и да е неговото решение, го посрещнем с уважението, което заслужава за невъобразимия си принос към историята на Барселона.

Снимка 495141

Източник: GettyImages

Кой ще бъде следващият лидер, при евентуалното напускане на Меси? Фати?

- Трябва да има още много мачове, за да може да се прецени. Можем да останем и изненадани. Често се случва така, че идва момче от школата, никой не знае за него, а се оказва следващата голяма звезда. Въпрос на време, ако питате мен. Най-важното е Барселона да запази своя колектив.

Роналд Куман ли е правилният човек за треньорската позиция? Как виждате Вие връзката между пристигането му начело на състава и записаните резултати? Има ли такава, според Вас?

- Трудно е за всички. Предпочитам да не се подвеждам по емоцията и само на база на незадоволителни резултати да изпадам в крайности. Той е треньорът в момента. Това е реалността. Добре е да се съобразим с нея такава, каквато е.

Снимка 496500

Източник: fc barcelona - фейсбук

Имахте ли възможност, извинявам се за минорния финал, но това е част от живота, да си кажете последно "Сбогом" с Диего Марадона? Да се чуете, преди той да напусне този свят?

- Съжалявам много за случилото се... Нямах възможност. Научих, че е болен, че е много зле. Но в този момент понякога хората имат нужда от спокойствие...

Снимка 514429

Източник: Twitter

Звучи популистки, но той беше считан от редица фенове за най-добрия футболист за всички времена. Как гледате Вие на това твърдение?

- Не е коректно да се обобщава. Това винаги е била моята преценка. Всяко поколение има своите големи имена. И всички те остават в историята. Само един най-добър във футбола не би трябвало да има. По-скоро нека уважаваме лидерите на всяка нова генерация и се радваме на успехите и постиженията им.

Снимка 514426

Източник: Twitter