През 1989 г. двойка от Лонг Айлънд, Ню Йорк плаща около 100 долара, за да стане собственик на склад за съхранение на багаж, чийто наем не е бил плащан. Това представлява търг на сляпо, при който никой не знае какво е съдържанието, пише CNBC.

Когато отварят клетката, вътре намират нещо, което се оказва изненадата на живота им. Покрит със стари одеяла спортен автомобил Lotus Esprit от 1976 г., използван при снимките на филма за Джеймс Бонд от 1977 г. "Шпионинът, който ме обичаше" и вече купен за 1 млн. долара oт Илън Мъск. В кинолентата спортната кола се трансформира в подводница и изстрелва ракети, докато е под вода.

Автомобилът е един от осемте, използвани във филма, но единственият, участвал в подводните сцени. След заснемането на продукцията, той е поставен в клетка за съхранение и е бил забравен там повече от десетилетие, докато не се появява двойката от Ню Йорк.

Отначало "те наистина не знаеха какво е това", казва Дъг Редениус, съосновател на фондацията Иън Флеминг, който удостоверява автентичността на колата. Двойката ръководела бизнес свързан с наемането на строителни инструменти и никога не били гледали филм за Бонд.

Съпругът планирал да поправи огънатия покрив на автомобила, както и да направи няколко други подобрения. Но след като натоварили колата на камион и тръгнали за вкъщи, от превозваческата компания се свързват с тях и ги уведомяват, че това е колата на Джейс Бонд. По-късно съпругът "излязъл и наел филма на видеокасета и сам се убедил в това", казва Редениус.

След няколко козметични промени, двойката показвала автомобила на различни изложения в следващите две десетилетия, като през 2013 г. решават да го обяват за продажба на търг.

Колата е продадена от международната аукционна къща Sotheby's през 2013 г. на анонимен купувач, като по-късно става ясно, че новият собственик е Мъск, който плаща 997 000 долара за нея. Самият той е споделял, че е израснал с филмите за Джеймс Бонд.

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Базовата версия, която ще е достъпна след две години, ще се продава за малко под 40 хил. долара

Мъск казва, че е бил разочарован, че колата не може да се трансформира и смята да ѝ постави електрически двигател на Tesla и да направи това възможно.

За да оборудва Lotus Esprit за целите на филма, инженерна компания я конвертира в подводница на цена от 100 000 долара (днес равни на около 425 000 долара). С прозвището "Мокрия Уили", колата е била използвана само за подводни сцени и при продажбата си през 2013 г. няма колела, а само "съчленени перки." Съответно не е можела да се движи на суша и захранвана от електрически мотор, е действала като подводница.

Наскоро Мъск заяви, че отчасти автомобилът е вдъхновил новия пикап на Tesla Cybertruck, който беше официално представен миналата седмица и който има над 200 000 поръчки вече.

Подводницата Lotus Esprit от 1976 г. не е най-скъпата кола от филм за Джеймс Бонд, която някога е била на търг. През август Aston Martin DB5, използвана за популяризирането на филма "Операция "Мълния" от 1965 г., беше продадена на търг на анонимен купувач за 6.4 млн. долара.

Илън Мъск разкри мистерията около счупения прозорец на Cybertruck

Илън Мъск разкри мистерията около счупения прозорец на Cybertruck

Вижте друго видеоИлън Мъск разкри мистерията около счупения прозорец на Cybertruck, в което стоманената топка отскача от бронирания прозорец