Прокуратурата в италианския град Перуджа временно спря разследването на нагласения изпит на уругвайския футболист Луис Суарес. Той държа тест "B" по италиански език и култура в местния Университет за чуждестранни граждани. Мотивът за това е решение е странен - изтичане на информация към медиите.

Суарес имаше нужда да получи италиански паспорт за да премине в шампиона Ювентус. Според изтеклата информация се оказа, че доскорошният футболист на Барселона предварително е получил отговорите на въпросите и оценката му е била съгласувана допълнително.

От известно време насам от прокуратурата в Перуджа са знаели за корупционните практики в учебното заведение и са подслушвали телефонни разговори на заподозрени. Името на италианския футболен шампион беше замесено заради участието в схемата на адвокат от кантора, която работи за Ювентус - Мария Турко. Има записи как тя урежда всичко с директора на университета Симоне Оливиери, обещавайки занапред да води на изпити там и други футболисти на "старата госпожа".

Прокурор Рафаеле Кантоне обаче коментира пред агенция "АНСА", че разследването спира, защото иначе секретната информация с лекота стигала до хора, които по принцип не би трябвало да имат достъп до нея. Засега няма доказателства за вина на Ювентус в схемата с фалшивия изпит на Суарес

Междувременно резултатът от теста на Суарес беше анулиран и ако уругваецът реши по-нататък отново да играе в Италия ще трябва отново да положи изпит. В момента Суарес не се нуждае от сертификата, защото премина в испанския Атлетико (Мадрид).