Олимпийската и световна шампионка в спринта на 100 метра Шели-Ан Фрейзър от Ямайка е дала положителна допинг проба, съобщи президентът на нейния клуб Брус Джеймс. Лекоатлетката бе заявена за участие Диамантената лига в Лозана (Швейцария), но обяви, че няма да се състезава малко преди стартовете.

Брус Джеймс допълни, че тестът е бил направен преди друго състезание от веригата в Шанхай на 23-и май тази година, като в субстанцията е открито лекарство, употребяващо се при зъбобол. "Това е минимално нарушение на допинг-правилата. Ние няма какво да крием и аз сам отидох да призная резултата, както и да обясня причината, поради която тя е използвала дадения препарат, каза още шефът на нейния лекоатлетически клуб. -

Днес се прибираме у дома и ще дадем обяснения във федерацията по лека атлетика на Ямайка. Надявам се, че те ще приемат нашето твърдение." Международната федерация по лека атлетика до момента не е реагирала по никакъв начин на информацията, но агентът й, както и личният й треньор, заявиха, че най-нормалното нещо е да има наказание, пък било то и минимално.

"Поемам известна отговорност, защото се предполага, че атлетите трябва да си носят последствията, тъй като знаят в какъв спорт се състезават, каза Фрейзър. - Разтревожена съм, естествено, защото сега всички ще започнат да си мислят, че аз употребявам допинг. Репутацията ми в известен смисъл е засегната." "Само проба А е излязла и там се вижда този резултат. Няма нужда от проба Б, защото аз нямам намерение да обжалвам резултатите от първата проба", допълни лекоатлетката от Ямайка.