Над 900 участници ще има на предстоящия юбилеен 30-и Маратон в София, който би трябвало да превърне 6 октомври в абсолютен празник на спорта, изразиха надежда организаторите.

На брифинг в сградата на Столична община кметът на града Йорданка Фандъкова, шефът на БОК Стефка Костадинова и още от организаторите споделиха мнението си за надпреварата. Фандъкова сподели, че освен като част от кандидатурата ни за Европейска столица 2019, маратонът ще ни послужи и като шанс да станем Европейска столица на спорта.

"Неделя ще се превърне в празник на спорта. Това събитие ни дава шанса да кандидатстваме и за Европейска столица на спорта. Ще подадем и своите документи, за да кандидатстваме. Над 900 участника ще има, 25 000 лева е наградният фонд", сподели тя.

Костадинова призна, че обмисля да се включи в част от маратона. "Искам да поканя всички софиянци да се включат в маратона. Да покажем на цяла Европа, че сме спортна нация. Може би ще се пусна на 3 км", заяви председателят на олимпийския ни комитет.

Един от силните хора във волейболната федерация, Любо Ганев, който бе на брифинга като представител на един от спонсорите, добави, че ще има двоен повод за празник в неделя, тъй като тогава е и рожденик.

"250 души са заявили участие за дистанцията на 42 километра. Имаме 74 участници мъже от чужбина и 9 жени. При мъжете ще бягат Йоло Николов, Шабан Мустафа. При жените ще участват Силвия Дънекова и Анита Кръстева", заяви техническият директор на състезанието Даниел Дуков.

Ще има и развлекателна програма по време на самия маратон с представяне на различни спортове. Най-интересно обаче звучи предложението на БФ Тенис за демонстративен мач с популярни изпълнители като Белослава и Мария Илиева.

По време на пресконференцията награда получи Ивайло Ненов в качеството на представител на баща си Станимир Ненов - първия победител в Маратона.