Станка Златева бе обявена за спортист на годината на 50-ата юбилейна церемония. След състезателката по борба останаха фигуристите Албена Денкова и Максим Стависки. Трети е борецът Явор Янакиев. Златева получи 30 000 лева, Албена Денкова и Максим Стависки взеха 20 000 лева, Явор Янакиев - 15 000 лева, а останалите отличени по 10 000 лева.

Мартин Стоев стана треньор №1 на 2007 година. Наставникът на мъжкия национален отбор по волейбол печели признанието за втора поредна година.

Негови подгласници са Симеон Щерев (борба) и Пламен Аспарухов (вдигане на тежести). Тримата призьори бяха наградени с картини на художника Иван Димов и с парични премии за общо 20 000 лева. (10 000 лева за Стоев и по 5000 лева за Щерев и Аспарухов).


Спортист №10 на България е борецът Николай Гергов.

Спортист №9 - гимнастикът Йордан Йовчев.

"Благодаря на всички, които са гласували за мен. Весели празници на всички", заяви Йовчев.

Спортист №8 - Пламен Константинов - капитан на мъжкия национален отбор по волейбол.

"Това е огромно признание за националния отбор. Тук обаче трябваше да е целият отбор. Аз лично не мога да отлича нито един. Всички сме едно. Мисля, че без нито един от тези 12 момчета успехът ни нямаше да е постигнат. Всички заслужават тази номинация и това е за тях", обяви Константинов.

Спортист №7 на България - Матей Казийски.

Спортист №6 - Румяна Нейкова.

„Искам да благодаря на всички вас, че ви има и че българският спорт може да радва цяла България. Благодаря на моя съпруг и треньор Свилен Нейков, че реализира моите възможности и ми помогна толкова много. Показах, че няма невъзможни неща", заяви Румяна Нейкова.

Спортист №5 - Петър Стойчев (плуване)


„Тази година беше най-успешната, откакто се готвя с треньора ми Красимир Туманов. Чувствам се прекрасно и се радвам, че попаднах в челната десетка на тази най-престижна класация в българския спорт. За догодина си пожелавам достойно представяне на Олимпиадата в Пекин. Мечтая за постижения и победи, които зависят само от мен. За класациите право имат журналистите. Благодаря на всички, които ме подкрепиха", заяви Стойчев.

Спортист №4 на България - Иван Стоицов (вдигане на тежести).

Спортист №3 с 1619 точки - Явор Янакиев (борба).

Спортист №2 Албена Денкова и Максим Стависки (фигурно пързаляне).

Спортист №1 е световната и европейска шампионка по борба Станка Златева. Победителката бе обявена от президента Георги Първанов.

Златева получи 2228 точки.

Това е Станка Златева



Двукратната световна и двукратна европейска шампионка по борба в категория до 72 килограма Станка Златева е родена на 1 март 1983 година в село Крушаре. С борба се занимава от 1997 година.


Първият й треньор е Демир Демирев. След това дълги години се подготвя при Валери Райчев в Кюстендил и в националния отбор, а след това при Огнян Николов в националния отбор. От началото на 2006 година е състезателка на Левски, където вече тренира под ръководството на световния и трикратен европейски първенец Симеон Щерев.

Спортни успехи:
- състезателка номер 1 в света за 2006 година;
- световна шампионка в категория 72 килограма от Гунчжоу 2006 и Баку 2007, четвърта от Ню Йорк 2003, пета от Будапеща 2005, седма от София 2001, осма от Халкида 2002;
- двукратна европейска шампионка - от Москва 2006 и София 2007, бронзова медалистка от Варна 2005,четвърта през 2003 година, пета през 2004 година;
- първата българка участничка в женската борба на Олимпийски игри - 12-о място в Атина 2004;
- европейска шампионка за девойки през 2002 година;
- световна вицешампионка за девойки през 2003 година;
- световна и европейска вицешампионка за кадетки съответно през 1999 и 2000 година.

Това е Мартин Стоев

Треньорът на Левски Сиконко и мъжкия национален отбор по волейбол Мартин Стоев е роден на 3 декември 1971 година. Като волейболен състезател играе за Миньор (Бухово), след това носи екипите на Мантова, Верона, Орестиада, Матеа, Таранто, Монтикиари, Цървена звезда, Сфакс, Левски Сиконко, Марек Юнион Ивкони и Анортозис. Капитан на младежкия национален отбор, който през 1991 година взе световната титла в Кайро.

Треньорска кариета:
Треньор на националния отбор и на Левски Сиконко от началото на 2005 година. Спечели бронзов медал на световното първенство в Япония през 2006 година, а мачът за третото място се игра точно на рождения му ден 3 декември. През 2007 година изведе националите до осмото място на Европейското първенство в Москва. Няколко месеца по-късно обаче дойде големият триумф.

Под ръководството на Стоев българският национален тим зае трето място на турнира за Световната купа и извоюва квота за Олимпийските игри в Пекин 2008. Начело на Левски Сиконко спечели шампионската титла и Купата на страната през 2006 година, а през същия сезон в Шампионската лига "Индезит" победи грандовете Лубе Банка Мачерата и Олимпиакос.

"Всички заслужават да получат тази награда, но приоритет имат световните и европейски шампиони. Пожелавам на всички 2008 година да е повече от успешна, защото е олимпийска. Надявам се тези, които отидат в Пекин, да дадат всичко от себе си. Дано за всички 2008 година стане незабравима", заяви председателят на Българския олмпийски комитет Стефка Костадинова.