Всички световни букмейкъри спряха изплащането на печалбите от мача от „А” група Ботев – Беласица (5:0). Причина за решението на Sportingbet, BWIN, Bet-at-home, Expekt, Interwetten е разследването на организацията European Sports Security Association (ESSA) за уговаряне на срещата. Както е известно още вчера сутринта, преди срещата в Пловдив тръгна слух как ще завърши и се говореше именно за резултат 5:0 в полза на „канарчетата”.

ESSA е създадена след случая "Хойцер" в Германия преди няколко години и има за цел да предотвратява евентуални манипулации с мачове. Тя притежава система за ранно сигнализиране, което означава, че букмейкърите информират при наличие на големи залози за дадена среща. В тази връзка Sportingbet разпространи специално становище: "Според официалните данни ESSA е в процес на разглеждане на случая с мача Ботев (Пд) - Беласица, по подаден сигнал от Sportingbet и още няколко букмейкърски къщи, членуващи към същата организация. Получени бяха многобройни запитвания за коефициенти и искания за залог, на точен резултат 3:0 от първото полувреме и 5:0 от края на мача, както и за победа на Ботев за суми, изключително големи за първенството.

Тези действия породиха съмнения към конкретната среща и бе изпратено официално искане за разследване на случая. По същия повод са били въведени още няколко оплаквания към ESSA, което прави случая изключително сериозен. При желание от страна на БФС да направят свое разследване, от управленския екип на Sportingbet потвърждаваме, че сме напълно готови да окажем съдействие при проверката на случая".