Всеки треньор би желал да има достатъчно дълбочина в състава и възможно най-голям брой равностойни футболисти, за да може да реагира при всякакво развитие на даден двубой. 

Клишето гласи, че наставниците заработват голяма част от възнаграждението си на полувремето и в течение на срещата. Именно тогава се налага да взимат важни решения, да променят тактиката, позицията на опреден свой състезател или просто да го сменят. 

Често треньори са критикувани, че не са пуснали точния футболист от пейката или са закъснели със смените. 

Всеки специалист се надява да извади някой "жокер" от ръкава си, с който да обърне развоя на даден мач в своя полза. 

Как би изглеждало класирането в елита само с български голмайстори? Левски, ЦСКА и Лудогорец са далеч от върха

Как би изглеждало класирането в елита само с български голмайстори? Левски, ЦСКА и Лудогорец са далеч от върха

Едноличен лидер ще е Славия

Ето кои са петимата такива футболисти в родния елит: 

Лидер в класацията е нападателят на Лудогорец Якуб Шверчок. Полякът така и не може да се пребори с конкуренцията на Клаудиу Кешеру, но определено е доста ефективен, влизайки от пейката. Куба е престоял на терена 170 минути ( 8 мача) в елита като смяна. В тях той е вкарал цели седем гола. Има и една асистенция. 

Втори се нарежда Елиша Сам от Арда. Израелецът също губи битката за титулярно място с Радослав Василев, но е влизал от пейката в цели 10 срещи. За 256 минути Сам е вкарал 3 гола и е подал за други два.

Снимка 467194

Източник: LAP.bg

Евандро от ЦСКА е влизал от пейката едва в 4 мача, но показва завидна ефективност. За 138 минути на терена като смяна бразилецът се е разписал 3 пъти. 

За голмайстора на Левски Найджъл Робърта явно няма значение дали е титуляр или резерва. Нидерландецът не спира да бележи. 22-годишният футболист е ползван два пъти от Петър Хубчев от пейката, а статистиката му е впечатляваща. За 54 минути е забил две попадения и е подал за още едно. 

Снимка 469487

Източник: LAP.bg

Резервата на Мартин Камбуров през есента Зоран Йосипович заема пето място. Той е влязал от пейката в пет мача. За 115 минути на терена има два гола и една асистенция. 

Подобни са показателите на още двама нападатели - Мирослав Будинов и Калоян Кръстев. Те обаче са били сред използваните резерви съответно в 11 и 13 мача.